Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Грузинското футболно чудо изкара хиляди фенове по улиците в Тбилиси (ВИДЕО)

27 юни 2024, 11:04 часа

Грузинската столица Тбилиси избухна в празненства, след като националният отбор постигна зашеметяваща победа над Португалия, която го класира за елиминационната фаза на Европейското първенство в Германия.

Реклама

Футболна приказка: Грузия празнува исторически успех

Победата на Грузия с 2:0 над Португалия в последния мач от груповата фаза изкара хората по улиците, развявайки национални знамена от прозорците на колите и пускайки фойерверки.

Само по себе си дебютното класиране на Грузия на голям турнир бе повод за гордост в цялата страна. Но играчите на Вили Саньол показаха, че не са отишли в Германия на екскурзия и заслужават място сред европейския елит.

"Невероятно е, не мога да го опиша с думи. Трябва да видите какво се случва в съблекалнята", заяви Леван Кобиашвили, президент на футболната федерация на страната, пред грузинския вестник "Интерпрес".

"Това е чудо!"

"Момчетата наистина ни подариха чудо. Всички заслужават повече от благодарност. Това е чудо", заяви пред репортери министър-председателят Иракли Кобахидзе. "Те се бориха докрай и освен борбата, за пореден път се доказа, че грузинците имат футболен талант."

На площад "Свобода" видеоклипове в социалните мрежи показаха стотици събрали се автомобили, които създадоха задръстване в района, а феновете се качиха на статуята "Свети Георги", за да отпразнуват момента.

"Това означава, че навсякъде, където има вяра, цел, безкористна отдаденост и дух на победата, там се крие победата!", написа президентът Саломе Зурабишвили в пост в социалните мрежи, след като лично поздрави футболистите. "Поздравления за всички! Поздравявам Грузия... не само за това, че влезе в Европа... но и за това, че се цели високо!"

Пътешествието на Грузия продължава в неделя в Кьолн, когато ще се изправи срещу тима на Испания в първия кръг от елиминационната фаза.

ОЩЕ: Евро 2024: Грузия пише история, а България гледа пред телевизорите (ВИДЕО)

Дария Александрова
Дария Александрова Отговорен редактор
Новините днес