Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Предизборно депутатите поискаха ускорено приемане на еврото - служебният кабинет охлади ентусиазма (СНИМКИ)

25 юли 2024, 14:41 часа • 2868 прочитания

Депутатите от комисията по бюджет и финанси гласуваха решение, с което служебното правителство да ускори процеса по въвеждане на еврото в България.

Проекторешението бе внесено от ГЕРБ-СДС на 19 юли, а сред мотивите, изложени от депутата Теменужка Петкова, бе изтъкнато, че заради политическата нестабилност и липсата на редовно правителство е нужно да се постигне консенсус около приоритетното приемане на закона за въвеждането на еврото в този парламент.

В самата декларация се насърчава Народното събрание приоритетно да разгледа и приеме внесения законопроект за въвеждане на еврото. Припомняме, че преди точно месец служебното правителство внесе законопроекта, макар на този етап да сме изпълнили 3 от 4 критерия за еврозоната - припомнете си какво следва ТУК. Самият законпроект цели да осигури гладко и безпроблемното въвеждане на еврото в България и да повиши прозрачността и информираността на гражданите и бизнеса за процеса на приемане на единната европейска валута в страната.

Снимка: iStock

Проблемни се оказаха част от останалите точки в декларацията на ГЕРБ-СДС за ускоряване на процеса, а именно - поставените срокове към Министерски съвет и Българската народна банка да изготвят нормативната рамка до края на 2024 г. и техническата подготовка по въвеждане на единната европейска валута до края на март 2025 г.

"До края на 2024 г. няма да имаме решение от Съвета на Европейския съюз за въвеждане на еврото, което означава, че изпълнителната власт няма да може в този срок да изготви нормативната рамка", каза по този повод служебния министър на финансите Людмила Петкова пред депутатите от финансовата комисия. От думите й се разбра, че ресорното министерство би поискало да се удължат сроковете до края на 2025 г.

Още: Вицепремиерът пред депутатите: До края на годината ще изпълним критерия за ценова стабилност

Петкова припомни, че когато изпълним критерия за ценова стабилност, ще изпратим ново запитване за изготвяне на конвергентни доклади и Европейската комисия, която от своя страна ще се произнесе до 6 месеца.

Снимка: БГНЕС, архив

Игри на срокове

По време на дискусията от ПП-ДБ предложиха горепосочените изисквания към изпълнителната власт да бъдат записани като задължителни в тримесечен срок от решението на Европейския съвет. "Това е минималния срок за привеждане в сила на решението и е достатъчен срок", каза бившият финансов министър Асен Василев.

Той предложи да се задължи Министерският съвет да изиска извънреден конвергентен доклад не по-късно от 2 седмици, след като България изпълни критерия за ценова стабилност. В проекта на решение бе записано още и фиксирания курс на еврото към лева - 1.95583. По всички редакционни предложения финансовият министър изрази съгласие.

Още: Няма да има поскъпване заради еврото, можем да го въведем през 2025 г.: Румен Гълъбинов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

На този фон според Тошко Йорданов от ИТН приемането на декларацията е "излишна демонстрация" и подчерта, че явно "вносителя иска да се хареса на някое посолство". От "Възраждане" пък използваха трибуната като възможност да припомнят за инициативата си за провеждане на референдум за приемане на еврото, който отдавна бе обявен като невъзможен от Конституционния съд.

Снимка: iStock

Законът за еврото

Иначе със самия законопроект се уреждат принципите, правилата и процедурите за въвеждане на еврото като парична единица у нас. Законопроектът определя принципа за защита на потребителите, принципа на информираност, принципа на ефективност и икономичност, принципа на прозрачност и принципа на приемственост и автоматично превалутиране на суми от левове в евро, съобщават от правителствената пресслужба.

С него се уреждат и правилата за превалутиране и закръгляване, въвежда се период за двойно обозначаване на цените на стоки и услуги, както и на двойно обращение на двете валути, за да се гарантира високо ниво на прозрачност на процеса и да се създаде възможност за адаптация на обществото. Същевременно се регламентира и процедурата по разпространение на новата валута и обмяната на банкноти и монети от левове в евро.

Още: Примери как еврото може да ни усложни живота

Конкретната дата и официалният валутен курс на лева към еврото се определят от Съвета на ЕС с единодушно решение на Република България съвместно с държавите-членки, чиято парична единица е еврото, като ангажиментът на българските власти страната ни да се присъедини към еврозоната със сегашния фиксиран курс 1.95583 е потвърден както в Националния план за въвеждане на еврото в Република България, така и в Решението на Народното събрание от октомври 2022 г., с което беше възложено на българските институции ускоряване на консултациите и продължаването на техническата подготовка за приемане на еврото в страната.

Проектът на Закон за въвеждане на еврото в Република България беше разработен от специално създадена с тази цел междуведомствена работна група към Министерство на финансите, в която участваха всички министерства и заинтересовани институции и организации. В хода на работата по законопроекта, той беше многократно съгласуван, както в рамките на работната група, така и от експертните групи към Координационния съвет за подготовка на Република България за членство в еврозоната, в които членуват представители на поднадзорните лица на Българската народна банка и Комисията за финансов надзор, бизнесът, асоциации на потребителите, други неправителствени организации, представители на академичната общност.

Още: "Политическата бъркотия може да отложи еврото в България": Западни медии следят с тревога и алармират

Проектът на закон е съгласуван и с Европейската комисия и Европейската централна банка, които са изразили своите положителни становища по него.

Ивайло Илиев
Ивайло Илиев Отговорен редактор
Новините днес