Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

МВФ повиши прогнозата си за еврозоната

16 юли 2024, 17:22 часа • 711 прочитания

Международният валутен фонд (МВФ) запазва и през юли прогнозата си за ръст на световната икономика от 3,2 на сто през 2024 г., изразена от международната организация през април. Това се посочва в юлския доклада на МВФ, озаглавен "Глобалната икономика в затруднено положение", представен днес на пресконференция във фонда.

Световна икономика

За 2025 г. международната финансова институция повишава прогнозата си за нарастването на икономиката в световен мащаб с 0,1 процентни пункта до 3,3 на сто спрямо 3,2 на сто досега, посочени в априлския доклад на фонда.

Базираната във Вашингтон институция отбелязва, че поскъпването на услугите ограничава забавянето на инфлацията, което усложнява "нормализацията на паричната политика". Това означава, че централните банки няма да могат да приемат лесно решения за намаляване на лихвените проценти. 

Още: МВФ смята, че европейските лихви могат да се намалят още

Международният валутен фонд запазва априлската си прогноза, че средната обща инфлация в света ще достигне 5,9 на сто в края на 2024 г.

Новата оценка на МВФ показва, че през 2025 г. повишаването на цените в световен мащаб (4,4 на сто) ще бъде по-малко (-0,1 процентни пункта) от прогнозираното през април.

"Увеличават се рисковете, свързани с нарастване на инфлацията. Това повишава вероятността за задържане на по-високи лихвени проценти за по-дълъг период от време, в условията на нарастващо напрежение в сферата на международната търговия и на повишена политическа несигурност", посочва МВФ.

Още: Инфлацията в еврозоната се забави

САЩ

Относно САЩ, МВФ ревизира към понижение (-0,1 процентни пункта) прогнозата си за ръста на най-голямата икономика в света. Международната организация предвижда ръст от 2,6 на сто на американската икономика през 2024 г. при 2,7 на сто, прогнозирани през април.

За идната година Международният валутен фонд прогнозира, че икономическият ръст на САЩ ще се забави до 1,9 на сто.

Еврозона 

За еврозоната МВФ повишава прогнозата си за тази година с 0,1 проценти пункта спрямо април и предвижда икономиката на валутния съюз да нарасне с 0,9 на сто през 2024 година. За 2025 г. прогнозата на Фонда е, че в еврозоната ще бъде постигнат икономически растеж от 1,5 на сто.

Китай

По отношение на Китай вашингтонската институция повишава с по 0,4 процентни пункта прогнозата си за икономическия растеж на азиатската държава през тази и през идната година. За 2024 г. МВФ предвижда, че китайската икономика ще нарасне с 5 на сто, а през 2025 г. растежът й ще се забави до 4,5 на сто.

 

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес