Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Дълговете на Украйна: На кого страната дължи най-много пари?

15 юни 2024, 10:15 часа
Реклама

Икономиката на Украйна потъна след инвазията на Русия в началото на 2022 г. и макар че е неочаквано устойчива от около година, първоначалният шок принуди Киев да поиска двегодишно замразяване на дълга, за да избегне спиране на плащанията.

Реклама

Този срок обаче, изтича през август и остава малко време Украйна да преструктурира дълга си или предпочитаният от правителството вариант – да си осигури удължаване на замразяването на плащанията с притежателите на облигации пред заплахата от дефолт.

Усилията за преструктуриране на дълга ще засегнат само малка част от общото дългово бреме, основно външния търговски дълг на страната, пише Ройтерс.

Още: Украйна ще предложи план за преструктуриране на дълг от 20 милиарда долара

Колко точно дължи Украйна?

Гарантираният държавен дълг на Украйна възлезе на 152 млрд. долара към края на април, сочат данни на Министерството на финансите. Това е рязък ръст от началото на войната – общият дълг към края на 2021 г., около два месеца преди нашествието, достигна 98 млрд. долара.

От сегашния неизплатен дълг над 70%, или 108,4 млрд. долара, е външен. Останалата част е вътрешен дълг, почти целият е във формата на местни облигации с настъпващ падеж между 12 месеца и 30 години.

Още: Politico: 50 млрд. евро за Украйна са капка в морето

Кои са най-големите кредитори?

Международни организации

Близо 70 млрд. долара от външния държавен и държавно гарантиран дълг, или почти две трети в тази категория, е дължим на многонационални организации и подобно на вътрешния дълг не са включени в усилията за преструктуриране. От тази сума малко над 16 млрд. долара са дължими на Международния валутен фонд (МВФ).

МВФ се готви да изплати 2,2 млрд. долара свежи пари на Украйна по сега действащата програма за заеми на стойност 15,6 млрд. долара.

Еврооблигации и облигации, свързани с БВП

Дългът към частни кредитори, предвиден за преструктуриране, е във формата на еврооблигации и облигации, свързани с БВП. Еврооблигациите възлизат на 19,67 млрд. долара в края на април, сочат данни на министерство. Те са дължими за 11 доларови емисии облигации и две емисии деноминирани в евро облигации. С включването на дължими лихви в миналото, дължимата сума по еврооблигациите достига 23,6 млрд. долара, сочат изчисления на JPMorgan от април.

В усилията за преструктуриране са включени и облигации, свързани с БВП. Те са създадени при преструктурирането на дълга на Украйна през 2015 г. след анексирането на Крим от Русия като „подсладител“ за кредиторите. JPMorgan счита, че Украйна дължи 2,6 млрд. долара по този инструмент.

Мораториум върху дълга по тези инструменти изтича в края на август и не е ясно дали кредиторите ще наложат пълно плащане, ако не бъде постигнато споразумение дотогава.

Правителството в Киев поиска от частните си международни притежатели на облигации по-рано тази година да организират група, за да предоговорят условията по тези еврооблигации и в момента се водят преговори.

Дълг към държави-кредитори

Заеми от официалните кредитори Канада, Франция, Германия, Италия, Япония, Нидерландия, Полша, Великобритания и САЩ добавят до 7,5 млрд. долара към дълговото бреме, а малко над 5 млрд. долара са дължими само на Канада. Тези правителства удължиха замразяването до 2027 г.

Заеми от банки

Държавни пари, дължими по заеми, или друг дълг на търговските банки прибавят до 1,63 млрд. долара през април, най-големият дял от които (около 700 млн. долара) се дължи на американския гигант в агробизнеса Cargill.

В рамките на гарантирания от държавата раздел дългът от заеми към чуждестранни търговски банки добавя до 1 млрд. долара, като 830 млн. долара от сумата са дължими на Експортно-импортната банка на Китай.

Гарантиран от държавата дълг

Държавната агенция за пътищата Укравтодор има гаранция от правителството за облигации на стойност 700 млн. долара, а държавният оператор на електропреносната система Укренерго има гаранция върху облигации на стойност 830 млн. долара. Притежателите на облигации се договориха за двегодишен мораториум върху тези две компании, който също изтича до месеци.

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес