Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

16 млрд. долара отгоре: Русия ще харчи непредвидено за армията и ипотеки

20 октомври 2024, 10:53 часа • 720 прочитания

Руският финансов министър Антон Силуанов каза пред РБК, че Русия най-вероятно ще похарчи още 1,5 трилиона рубли (около 16 млрд. долара) отделно от предвиденото за тази година и то на федерално ниво.

Парите ще бъдат използвани за покриване на преференциални ипотеки заради повишаването на основната лихва в Русия, за обслужване на държавния дълг и за задоволяване на нуждите на руското военно министерство и правоприлагащите органи (разбирай руската армия): Чудовищни разходи: Русия ще харчи за война една трета от бюджета си

"Да, направихме предложение пред парламента за увеличаване на разходите на федералния бюджет. С какво е свързано това? Защото възникнаха непланирани разходи през годината", каза министърът.

Отделно Силуанов заяви, че "евентуалното увеличение на разходите" ще покрива и обслужването на руския дълг.

"Но може би най-важното са задачите на специалната военна операция (гнусното име, с което режима на Путин нарича войната в Украйна). Приоритетно се задоволяват нуждите на военното министерство и правоохранителните органи. Финансираме всякакви нужди на военното министерство, за да осигурим успех на фронта", подчерта министърът.

Руската икономика под натиск, докога ще издържи

Централната руска банка вече вдигна основната лихва в страната на цели 19%. Това е лихвата, при която банката отпуска заеми на руските търговски банки.

На 1 юли, 2024 година беше прекратена преференциалната ипотечна програма за жилища "на зелено", по която лихвата беше 8%, но преференциалните програми за семейни ипотеки, ИТ ипотеки, както и ипотеки в Далечния Изток и Арктика продължиха, обаче с промени.

Още: Русия спира да модернизира болниците си заради войната в Украйна

Проектобюджетът на Русия за 2025 г. и плановия период 2026 и 2027 г. е формиран на базата на първичния структурен баланс, т.е. баланс без отчитане на разходите за обслужване на публичния дълг и допълнителните (опортюнистични) приходи от нефт и газ, както и баланса на бюджетните и междудържавните заеми. Въпреки това до края на 2024 г. структурният първичен баланс, т.е. мярката за "увеличени" разходи спрямо нормалното бюджетно правило, може да достигне 3,1 трилиона рубли. поради решението за допълнително харчене до 1,5 трилиона рубли.

"Не е факт, че ще похарчим всичките 1,5 трилиона рубли, които ще поискаме да можем да харчим", застрахова се Силуанов.

Още: Русский мир в град Донецк: Водата тече от печката (ВИДЕО)

Източник: РБК

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес