Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Зрелищен арест на шеф на медицинска служба в Украйна - заради подкупи за мобилизация (ВИДЕО)

04 октомври 2024, 17:55 часа • 1102 прочитания

Ръководител на местната медико-социална служба в Хмелницки район, Харковска област в Украйна, е заловен заедно със сина си за вземане на подкупи за издаване на фалшиви медицински удостоверения, с които подлежащи на мобилизация са успели да се освободят от военна служба. Информацията съобщи Службата за безопасност на Украйна (СБУ).

Арестуваният ръководител се казва Руслан Капустин. Той е успял да създаде организирана престъпна група, в която е имало още 12 души - негови подчинени, както и шефове на различни лечебни заведения в региона и цивилни посредници.

Още: Еврокомисията: Мъже във военна възраст няма да бъдат връщани принудително в Украйна

За фалшиво медицинско се плащало от 2000 до 5000 долара, а Капустин успял "да уреди" повече от 400 души да избягат от служба в украинската армия.

При обиските са открити над 500 000 долара, почти 80 000 евро и над 1 милион украински гривни в брой, и дори руски рубли. Заловените ги грозят до 8 години затвор, съобщава "Украина сейчас".

По време на обиска Капустин изхвърлил в двора две чанти с пари - според беларуската опозиционна медия NEXTA в тях имало 1 млн. долара, което се разминава с информацията от СБУ.

Още: Полша иска спиране на помощта на ЕС за украинските бежанци: "Да не субсидираме неподчинението"

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес