Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Златен век в отношенията": Ердоган и Вучич подписаха 11 двустранни споразумения (ВИДЕА)

11 октомври 2024, 16:36 часа • 610 прочитания

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган и сръбският държавен глава Александър Вучич подписаха 11 двустранни споразумения в Белград. Вучич подчерта, че Турция е един от най-важните инвеститори в Сърбия.

"Турция и Сърбия имат дълга история на сътрудничество и срещи като тази дават възможност за задълбочаване на тези връзки, особено в областта на сигурността и икономиката", написа Вучич в профила си в Instagram, цитиран от БГНЕС.

След тържественото посрещане последва среща между двамата президенти. Проведе се и четвъртото заседание на Висшия съвет за сътрудничество между Република Сърбия и Република Турция, водено от двамата президенти.

11 споразумения

Споразуменията са в областта на отбраната, индустрията и технологиите, заетостта и социалните въпроси, спорта и образованието, управлението при кризи и бедствия и др.

"Няма какво да крия, говорихме за отношението, което ЕС има към нашите държави. Имах много да науча от президента Ердоган и вярвам, че гражданите на Сърбия ще имат голяма полза от този разговор Турция и Сърбия имат добри икономически отношения. Увеличихме търговския обмен седем пъти. В най-скоро време ще бъде създаден екип, който задълбочено и стратегически да работи за усъвършенстване в областта на военната и отбранителната индустрия", каза Вучич и продължи:

"Говорихме и за ситуацията на Балканите и аз слушах президента Ердоган, който винаги се е застъпвал за мир на Балканите. Той говори ясно за ситуацията в Босна и Херцеговина и подкрепата, която оказваме за целостта на БиХ и на Република Сръбска в рамките на БиХ, така че никой да не тълкува погрешно нашата политика."

Турският президент акцентира върху "поддържането на мира" в БиХ, както и върху ситуацията в Близкия изток, призовавайки Израел да спре военните действия.

Златен век на отношенията между Турция и Сърбия

Ердоган призова за достигане на цифрата от 5 милиарда двустранен търговски обмен.

"Благодаря на президента Вучич, мой приятел, за гостоприемството, което почувствах. Подписахме няколко споразумения, които допълнително ще затвърдят договорните задължения помежду ни. Отношенията ни със Сърбия са такива, че можем да ги наречем "златен век"", отбеляза Ердоган и добави:

"Още веднъж подчертахме значението на мира и стабилността на Балканите. Още веднъж потвърдихме решимостта си да защитим стабилността в Босна и Херцеговина. Много пъти съм подчертавал колко градивна роля играе Сърбия. Тема беше и случващото се в момента в Близкия изток. Крайно време е да спрем атаките на Израел. Бих насърчил други да признаят официално Палестина като държава."

Военната промишленост

Сърбия и Турция имат много възможности за сътрудничество в областта на военната индустрия и сръбските лицензи за износ към Турция наскоро са били подновени, заяви Вучич.

"Турската военна индустрия е значително по-силна от нашата, но без фалшива скромност искам да кажа, че и нашата не е за подценяване и не е за пренебрегване", поясни той.

"След Полша ние сме страната с най-голям военен бюджет в цяла Европа спрямо държавния бюджет и бъдещия брутен вътрешен продукт на страната. (...) Казвам сто пъти, че не се интересуваме от войни, но трябва да имаме достатъчно сила, за да можем да възпираме. Хората сякаш не искат да чуят това, а винаги мислят за нещо друго", заяви сръбският президент.

"Сърбия има капацитет, Турция има капацитет и трябва да го използваме заедно за по-добро бъдеще", подчерта на свой ред и Ердоган.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес