Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Зеленски за пръв път поясни какво предвижда пакетът за неядрено сдържане срещу Русия

17 октомври 2024, 15:10 часа • 866 прочитания

На 17 октомври Володимир Зеленски представи Плана си за победа на среща на Европейския съвет в Брюксел.

Както писахме, планът се състои от пет точки и три секретни приложения. Първата и най-важна точка в него е Киев да получи незабавна покана за членство в НАТО. Генералният секретар на Алианса Марк Рюте вече коментира Плана за победа, като заяви, че Украйна със сигурност ще стане членка на НАТО - 33-та или 34-та по ред, но не посмя да се ангажира с ясни срокове. Все още много политически и военни аспекти по отношение на документа следва да бъдат обсъдени от Алианса. Какво съдържа Планът за победа на Зеленски: Публикуваха подробностите

На срещата излагайки плана си, Зеленски отбеляза, че той е създаден така, че да укрепи не само Украйна, но и цялата евроатлантическа общност. "Русия ще прибегне до дипломация само когато види, че няма да постигне нищо със сила", каза той.

"Русия получава помощ от Северна Корея - снаряди, техника, а вече и хора. Плюс Иран. За съжаление, ние също така имаме точни разузнавателни данни, че Китай все още активно помага на Русия да удължи тази война", добави той.

Още: Зеленски даде пример как нещата с употребата на далекобойни оръжия срещу Русия се променят и ще се променят (ВИДЕО)

Неядреното възпиране на Русия в бъдеще

Специално внимание Зеленски обърна на третата точка от Плана за победа - предложеният пакет за неядрено възпиране срещу Русия на територията на Украйна. Този ход има за цел или да принуди Русия да седне на масата за преговори, или да гарантира унищожаването на нейните военни съоръжения в случай на по-нататъшна агресия. Тази точка от плана обаче съдържа и секретни приложения, които са известни само на определени западни партньори - САЩ, Великобритания, Франция, Италия и Германия.

По-конкретно тук се има предвид и "ракетен пакет", който трябва да бъде разположен на територията на Украйна.

"Путин трябва да уважава нашата сила, а не да кара свободния свят да трепери от неговите заплахи. Ние ще можем да приложим пакета за сдържане само ако Русия не спре войната", заяви Зеленски.

Снимка: president.gov.ua

Формулата за мир 

Украинският лидер говори и за Формулата за мир - документът, който обхваща всички аспекти на възстановяването на мира, като подчерта, че е необходимо да се проведе втора среща на върха.

"Вече проведохме четири срещи по отделните точки от Формулата за мир. Днес се провежда петата във Франция. Благодарен съм на Франция за домакинството. През ноември ще разработим пълноценен документ на базата на Формулата за мир и ще го споделим с всички, включително с руснаците, на срещата на върха за мира", каза Зеленски. Очаква се окончателният текст на документа да бъде готов през ноември.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес