Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Зеленски си издейства бойни хеликоптери и хиляди боеприпаси от Чехия (ВИДЕО)

07 юли 2023, 12:05 часа • 6806 прочитания

Чехия ще предаде на Украйна бойни хеликоптери и боеприпаси, заяви пред журналисти чешкият министър-председател Петр Фиала след среща с гостуващия украински президент Володимир Зеленски.

"Днес потвърдих пред президента Зеленски, че през следващите месеци Чешката република ще дари на Украйна още бойни хеликоптери и стотици хиляди боеприпаси с голям калибър. Ще помогнем на Украйна и с обучението на пилоти, включително за самолети F-16, и ще доставим на Украйна летателни симулатори, за да може обучението да се провежда не само на Запад, но и в Украйна", написа Фиала в Twitter.

Чехия е един от най-големите доставчици на военна помощ за Украйна. Войната продължава вече почти 500 дни, а през това време Прага е изпратила 676 единици тежко оборудване и над 4 милиона единици среден и голям калибър боеприпаси. Това означава, че от първия ден на войната всеки ден от Чешката република за Украйна са заминавали около 10 000 боеприпаса и поне един танк, гранатомет, гаубица и т.н.

"Президентът (Зеленски - бел. ред.) ме увери, че е добре запознат с нашата помощ, която продължава от самото начало на руската инвазия, че я оценява и е готов да подкрепи чешките компании, които се включват в проекти за възстановяване на Украйна", добави Петр Фиала.

Зеленски съобщи, че с чешките официални лица са разговаряли по темите сигурност, доставки на оръжия, съвместно производство на оръжия, икономическо сътрудничество и съвместна работа с трети държави. "Благодаря ви за вашата солидарност с нашата страна и народ, за цялата чешка подкрепа в борбата ни за свобода!", написа украинският лидер в Twitter.

ОЩЕ: Още снаряди за Украйна: ЕС с важна стъпка, САЩ се готвят да дадат страшни боеприпаси

След като вчера посети България, Зеленски замина за Прага, а по-късно днес ще е в Турция - за първи път от началото на войната, която Русия подпали срещу Украйна през февруари 2022 г.

ОЩЕ: "Всичко без летателни средства": Зеленски е поискал от България въоръжение и боеприпаси, нужни на украинската армия

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес