Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Зеленски поиска от Блинкен две системи Patriot за защита на Харковска област (ВИДЕО)

14 май 2024, 11:57 часа • 2246 прочитания

Украинският президент Володимир Зеленски се срещна с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен в Киев на 14 май и му благодари за „решаващия пакет“ от американска помощ, приет от Конгреса през април. Става въпрос за помощта от 60,8 милиарда долара, която републиканците в Камарата на представителите бавеха в продължение на месеци въпреки спешната нужда на Киев.

„Голяма благодарност от страна на украинците към американците за това“, каза Зеленски, цитиран от BBC. Държавният глава на Украйна заяви, че украинските защитници са преминали през „тежък период“ в източната част на страната. И подчерта, че Киев се надява американската помощ да пристигне възможно най-скоро, съобщи "Укринформ".

Още: Вече има ново американско оръжие на бойното поле, заяви Белият дом

Украйна поиска от САЩ още ПВО

Зеленски също така подчерта необходимостта от противовъздушна отбрана, като заяви, че са необходими две системи за ПВО Patriot („Пейтриът“) за защита на Харков и Харковска област, където в момента руската армия провежда офанзива: Руските доброволци се бият срещу руската армия: Новините от Харков (ВИДЕО).

Припомняме, че само Patriot може ефективно да сваля хиперзвуковите балистични ракети "Кинжал", които Москва все повече изстрелва към Украйна. Украинците обаче не разполагат с нужните способности за ПВО в този случай: Русия стреля все повече с "Кинжал", Украйна вече прехваща много по-малко ракети.

Ето какво отвърна Антъни Блинкен: "Това ще промени ситуацията на фронта": Блинкен с обещание пред Зеленски

Междувременно Държавният департамент на САЩ обяви, че „не очаква големи пробиви“ от страна на Русия към Харков, но Москва може „да постигне по-нататъшен напредък през следващите седмици“. Това заяви заместник-говорителят Ведант Пател по време на брифинг на 13 май.

Още: "САЩ ще продължи да помага на Украйна": Блинкен със светкавична визита в Киев (ВИДЕО)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес