Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Зеленски подписа закона за увеличение на военните разходи с рекордните 12 млрд. долара

21 септември 2024, 14:49 часа • 1975 прочитания

На 20 септември президентът Володимир Зеленски подписа закона за увеличаване на държавния бюджет с 12 млрд. долара за разходи за отбрана и военни нужди. Преди това на 18 септември законът бе приет от Върховната Рада (парламента на страната). Върховната Рада на Украйна прие рекорден военен бюджет

Така ще бъдат финансирани "спешни мерки в областта на сигурността и отбраната за противодействие на широкомащабната въоръжена агресия на Руската федерация срещу Украйна", се посочва на сайта на украинския парламент.

Според Роксолана Пидласа, ръководител на бюджетната комисия, допълнителните средства ще дойдат предимно от емитиране на вътрешни държавни облигации и намаляване на разходите, свързани с изплащането на държавния дълг.

Още: Подготовка за война: Швеция удвоява разходите си за гражданска отбрана

Освен това конкретно 722 млн. долара ще постъпят от приходите от увеличение на данъците, а 306 млн. долара ще дойдат от увеличението на акциза върху тютюневите изделия и горивата, цитира я "Киев Индипендънт".

В проекта на държавния бюджет за 2025 г. се предвиждат разходи за отбрана на Украйна в размер на 26,3% от прогнозния брутен вътрешен продукт на страната, според думите на министър-председателя Денис Шмигал.

Още: 4,7% от БВП - Полша бие всякакви рекорди за военни разходи

Ден преди украинския парламент да гласува този закон, бе одобрен и законопроект за увеличаване на данъците с 1,4 млрд. долара през 2024 г. и 3,3 млрд. долара през 2025 г.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес