Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Зеленски не получи "идеалния резултат" от НАТО: Знам, че никой не иска световна война (ВИДЕО)

12 юли 2023, 14:18 часа • 3152 прочитания
Реклама

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви на обща пресконференция с украинския президент Володимир Зеленски, че Украйна никога не е била по-близо до Алианса. Той се позова на премахването на сложния процес, наречен план за изпълнение за членство, който ще улесни процедурата по влизане на Киев в съюза, но при едно условие – след войната, подпалена от Русия през февруари 2022 г.

ОЩЕ: Украйна в НАТО като свърши войната с Русия: Какво значи "свърши"?

На 11 юли лидерите на страните от НАТО взеха няколко важни решения за бъдещето на Украйна по време на срещата на върха във Вилнюс. Сред тях бяха намаляване на изискванията за членство, многогодишна помощ, създаване на Съвет Украйна - НАТО, подобряване на стандартите в украинската армия, които да достигнат до тези на Алианса.

Днес, 12 юли, Столтенберг обаче повтори - Украйна ще влезе в съюза, когато изпълни всички изисквания за членство. ОЩЕ: Кулеба: Проблемът е, че никой не знае какви условия трябва да изпълни Украйна за НАТО

Той заяви, че руският диктатор Владимир Путин е подценил храбростта на украинския народ, смелостта на въоръжените сили и решимостта на лидерите на страната, както и единството на членовете на НАТО пред лицето на инвазията. Генералният секретар каза, че военният съюз ще продължи да подкрепя Украйна толкова дълго, колкото е необходимо.

Столтенберг добави, че учредителният съвет НАТО - Украйна ще започне днес и двете страни ще се срещнат "като равни". Ще провеждат кризисни консултации и ще вземат съвместни решения. "Сега Украйна е по-близо до НАТО от всякога", допълни той, цитиран от BBC. "Днес се срещаме като равни, нямам търпение за деня, в който ще се срещнем като съюзници".

Зеленски отвърна, че Украйна винаги ще допринася за общата сигурност на НАТО и нарече новите пакети за подкрепа в областта на отбраната "положителна новина". Той продължава да е благодарен на лидерите, които са помогнали за реализирането на помощта, и за "важните стъпки" за опростяване на процеса на членство на Украйна в НАТО. Украинските войници са доказали, че демокрацията е по-силна от "терористичните атаки" на Русия, посочи още Володимир Зеленски.

Той даде висока оценка на резултатите от срещата на върха до момента, но в речта му си пролича и огорчение. Зеленски продължава да твърди, че идеалният резултат щеше да бъде Украйна да получи покана за присъединяване към НАТО, която все още не е официално обсъдена. Няма и времева рамка, предоставена от съюзниците.

По въпроса за членството президентът на Украйна каза, че най-важното е да има резултати, и все пак вижда някои конкретни точки, които приближават Киев към НАТО. Добави, че това е трудно, тъй като партньорите живеят при различни условия, докато в Украйна "оцеляването" е от значение.

Зеленски разбира, че някои хора се "страхуват" да говорят за членството на Украйна в НАТО, защото "никой не желае да има световна война". Президентът на Украйна призна, че страната му не може да бъде член на Алианса, докато там се води война. Според него решенията на съюза от Вилнюс са силен знак към Путин, че Украйна е и ще бъде независима държава.

Столтенберг добави, че Русия не може да решава кой да се присъедини към НАТО и кой - не. "Съюзниците от НАТО и Украйна трябва да решат кога да станат членове, а Москва няма право на вето върху това", каза той.

НАТО третира въоръжено нападение срещу една страна член като нападение срещу всички - което означава, че съюзниците са длъжни да помогнат при такава атака, т.е. да отвърнат с военни средства (по чл. 5 от Североатлантическия договор).

Запитан за решението на САЩ да доставят на Украйна касетъчни бомби, Зеленски благодари на президента Джо Байдън и на Конгреса, че са се съгласили на този ход. Той разбира, че хората имат различно мнение за използването на тези боеприпаси, които са забранени от над 120 държави, включително много съюзници от НАТО. Хората трябва да гледат на този ход "от позицията на справедливостта", каза Зеленски и добави, че Русия "постоянно" разполага разрушителните експлозиви на територията на Украйна.

Нито САЩ, нито Русия, нито Украйна са подписали международната конвенция за забрана на употребата на касетъчни боеприпаси, които разпространяват голям брой малки бомбички от ракета, снаряд или артилерийски снаряд, който ги разпръсква по време на полет на голяма площ. Широкоразпространено е мнението, че те представляват особен риск за цивилното население, особено за децата, тъй като много от тези малки бомби може да не се взривят. Украйна обаче определи правила за използването им: Не по територията на Русия: Петте обещания, които даде Киев за използването на касетъчните бомби

Лидерът на Украйна добави, че се планира използването на оръжията само по военни цели в окупираните територии.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес