Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Зеленски: "Горещата фаза" на войната може да приключи тази година (ВИДЕО)

19 юли 2024, 12:49 часа • 1887 прочитания

Украинският президент Володимир Зеленски прогнозира, че "горещата фаза" на войната може да приключи тази година, ако западните съюзници на Киев останат силни.

Една по-слаба Русия на бойното поле би поставила Украйна в по-силна позиция на масата за преговори, смята той.

Още: Зеленски готов да работи с Доналд Тръмп

"Дипломатическо уреждане"

"Като оказваме натиск върху Русия, вярвам, че можем да се споразумеем за дипломатическо уреждане", каза Зеленски в интервю за BBC. Той отиде на визита във Великобритания за срещата на върха на Европейската политическа общност, на която участва и българският президент Румен Радев.

Още: Радев след среща с Орбан: Ако водим същия стил война, ще стигнем до тежка дилема

По думи на украинския лидер - "горещата фаза" на войната с диктатора Владимир Путин може да приключи тази година. "Целият свят трябва да окаже натиск върху Русия, за да я убеди да седне на масата за преговори за прекратяване на войната".

Зеленски признава, че войната ще приключи по дипломатически, а не по военен път. "Това не означава, че всички територии ще бъдат отвоювани със сила. Мисля, че силата на дипломацията може да помогне", подчерта президентът на Украйна.

Още: Модерната руска стръв за мир към Европа: В стил разделяй и владей (ОБЗОР - ВИДЕО)

Мирът в Украйна - как може да бъде постигнат?

Няколко пъти той вече заявяваше, че до края на 2024 година ще бъде готов мирен план за разрешаване на войната. Остава въпросът ще има ли достатъчно натиск над Москва и достатъчно аргументи за Киев за постигане на справедлив мир, който да зачита териториалната цялост и суверенитета на Украйна.

Още: The Economist: Путин иска мир - Русия изчерпва съветското оръжие и не може да прави ново

Още: Украйна планира прекратяване на войната чрез преговори, твърди NYT

Руският диктатор Владимир Путин не зачита формулата за мир на Зеленски, в която се посочва пълното изтегляне на руските сили от незаконно окупираните украински територии. Издирваният от съда в Хага лидер обаче иска "демилитаризация" на Украйна - т.е. капитулация - и запазване на окупираните земи, а именно Херсонска, Запорожка, Луганска и Донецка област. Русия не контролира напълно нито един от тези региони.

Още: Путин отхвърли Запада като посредник за мир и поиска Украйна да се предаде (ВИДЕО)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес