Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Зеленски е като Ейбрахам Линкълн. Дори не мога да си представя как спи нощем: Осъден в Русия режисьор (ВИДЕО)

28 октомври 2024, 09:30 часа • 1211 прочитания

Съчувствам на Володимир Зеленски откакто започна войната. За мен той никога не е бил политик, но лидер от военно време - да. Това каза режисьорът и продуцент Александър Роднянски, украинец по произход и запазил украинското си гражданство, но който през последните двадесет години работи в Русия. Руското министерство на правосъдието го постави в списъка на "чуждестранните агенти" заради антивоенната му позиция, обявена публично още от началото на инвазията. Москва го обяви за международно издирване, а на 21 октомври 2024 г. го и осъди задочно на 8 години затвор.

Отношението към Зеленски

Ето какво каза Роднянски в интервю за канала "Вдудь" на въпрос как се е променило отношението му към Зеленски през последните три години:

Още: Съсредоточил ли е много власт Зеленски в ръцете си и кога ще позволи президентски избори в Украйна: Отговор от Киев

"Аз искрено му съчувствам. Виждам, че дори външно той много се промени. Изпитвам уважение към него. Мога да кажа, че го открих за себе си. Преди това [при встъпването му в длъжност на президентския пост] Зеленски беше обаятелен, умен, остроумен човек, със светкавични реакции - актьор, продуцент, бизнесмен, добър автор, защото той пишеше огромно количество сценарии, които направиха компанията му "Квартал 95" успешна.

Но аз никога не съм смятал Зеленски за политик. Той обаче се превърна в лидер от военно време, който успя да направи едно колосално достижение за Украйна – да обедини целия западен свят в подкрепа на Украйна."

Режисьорът сравни Зеленски с американския президент Ейбрахам Линкълн особено по отношение на драстичната промяна, настъпила във външния вид и на двамата само няколко години след началото на управлението им заради големите предизвикателства, с които и двамата държавни мъже е трябвало да се сблъскат - Линкълн с войната между Севера и Юга, а Зеленски с войната на Русия срещу Украйна.

Снимка: Линкълн в началото на управлението му през 1860 г. и 5 години по-късно в разгара на американската гражданска война. Принтскрийн/Вдудь

Още: В украинската армия скоро ще се появят чуждестранни офицери: Зеленски подписа специален закон

Ако сравните двете снимки на Линкълн, те показват един човек, който само за 5 години е остарял сякаш с 20 години, каза Роднянски. По същия начин, добави той, ако сравните Зеленски от началото на президентската му кариера – един млад, 40-годишен мъж, почти по детски радващ се на победата си, със сегашните му снимки, ще разберете защо му съчувствам. Аз не мога да си представя как той спи нощем, какви мисли минават през главата му, защото той носи огромна отговорност и ако войната завърши с отнемане на украински територии това завинаги ще се свързва с неговото име.

Снимка: Володимир Зеленски през 2019 г. при спечелването на президентските избори и през 2024 г. Колаж/Actualno

Още: Зеленски: Украйна ще бъде принудена реално да воюва срещу Северна Корея в Европа

Войната

Войната не е дори за украинските територии, а за украинската държавност и в този смисъл Украйна вече спечели тази война, защото доказа, че заслужава да има своя държавност и устоя на всички изпитания, каза режисьорът.

Днес дори от отявлените z-пропагандисти и най-големите руски шовинисти не може да се чуе, че Украйна ще бъде напълно в техни ръце, че ще може да бъде напълно подчинена и контролирана - даже най-смелият z-"мечтател" днес вече не казва това. Първоначалната идея, която имаше Кремъл - да превърне Украйна в някакъв вид Беларус т.е. напълно подчинена държава, вече е невъзможна за реализация. Затова в смисъл на държавност Украйна е победител - украинска държава ще има, "не знам в какви граници, но ще я има".

Разбират ли руснаците какво причиниха на украинците?

Още: Украински политик: Раздаването на пари от Зеленски е идиотски популизъм, на Запада няма да се хареса

"Огромен брой руснаци просто не могат да си представят какво е войната за украинците. Това е унищожен живот, унищожен свят, изгубени семейства, защото много мъже отидоха да се бият, много загинаха... Това са милиони хора, които напуснаха домовете си. Мисля, че 14 милиона. Много украински градове - Авдеевка, Маринка, Бахмут, Угледар, да не говорим за Мариупол, бяха просто превърнати в руини, там не остана нищо.

И представете си чувствата на тези хора, които са загубили семействата си... Разбирате, че има чудовищна болка и хората в своята болка не разбират как войната може да завърши несправедливо. За тях само възстановяването на статуквото на страната в нейните граници е справедливо."

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес