Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Зеленски: До края на годината ще получим още F-16, но и те няма да са достатъчни (ВИДЕО)

15 юли 2024, 17:05 часа • 1368 прочитания

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че тази година Украйна няма да получи достатъчно изтребители F-16, за да се бори наравно с авиацията на Русия.

F-16 няма да са достатъчни, смята Зеленски

"Във всеки случай всичко, което идва в Украйна, ни укрепва, а не обратното. Решението за F-16 е стратегическо. Количеството засега не е стратегическо. Има сериозен брой самолети, за който съм се договорил с други държави. След моите договорености и от двете страни текат определени процеси", заяви Зеленски. По-специално - става дума за обучение на пилоти. 

Още: Зеленски: Ще работя с Тръмп, ако стане президент - не се страхувам (ВИДЕО)

Президентът на Украйна потвърди, че през лятото Киев ще получи "определен брой самолети". "А до края на годината ще получим още. Това е начинът, по който ще стане. Сега не мога да ви кажа колко ще бъдат тези самолети. Те няма да бъдат достатъчни. Определено ще ни подсилят, но дали тези самолети ще бъдат достатъчни, за да се бием наравно с руския въздушен флот? Смятам, че няма да са достатъчни", подчерта Зеленски на пресконференция на 15 юли.

Снимка: president.gov.ua

Колко изтребителя са обещани на Украйна и кога?

Дания, Нидерландия, Белгия и Норвегия обещаха да доставят на Украйна свои изтребители F-16. Обещаните самолети досега са 79 - 19 от Копенхаген, 24 от Нидерландия, 30 от Брюксел и 6 от Осло. Според украинския президент Володимир Зеленски на въоръжените сили ще са им нужни поне 128.

В същото време той каза, че Украйна очаква да получи по-голям брой изтребители F-16.

Още: Доставката на F-16 от Белгия за Украйна: Графикът е скандален

"Да, обсъждахме го с президента (на САЩ Джо Байдън) и с Конгреса и знаете защо започнах да работя с местните власти в САЩ. Защото те имат голямо влияние както върху Конгреса, така и върху централното правителство. Защото в някои щати има ключови производители на самолети, на Patriot и други подобни. И когато ние се споразумеем долу по веригата, те след това имат съответните сигнали и влияние върху други хора в правителството на Съединените щати", обясни Володимир Зеленски, цитиран от УНИАН.

"Трябва да увеличим броя на самолетите в близко бъдеще, а не след 3, 4, 5 години. Това са задачите. Ние поставяме всички тези въпроси", посочи той.

Първите изтребители трябва да пристигнат в Украйна до седмици, като държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен миналата седмица посочи, че прехвърлянето им вече е започнало.

Още: Дания с интересен отговор дали F-16 ще може да поразяват Русия

Недостатъчно системи за ПВО

Украйна се нуждае от 25 системи Patriot ("Пейтриът") за пълна защита, каза украинският лидер относно противовъздушната отбрана.

Четете още подробности по тази тема: "Пейтриът" в Украйна: Най-големият проблем е тривиален. БТР от САЩ заслужи похвали (ВИДЕО).

Мирен план и мобилизация

Очаква се мирният план на Зеленски за Украйна да бъде готов до ноември тази година, посочи самият той. Русия трябва да има представители на втората среща на върха за мир, след като не присъства на конференцията в Швейцария през юни, смята украинският лидер.

Той каза също, че Украйна ще се присъедини към НАТО веднага след края на войната.

Мобилизацията в страната върви по план, въпреки че все още има недостиг на хора, се разбра още от думите на Зеленски.

Още: Русия накара украинците да се страхуват за своите бъдещи F-16 (ВИДЕО)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес