Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Зависи от Русия": Южна Корея готви ПВО и снаряди за Украйна

21 юни 2024, 14:46 часа

Южна Корея ще определи обема на потенциалните оръжейни доставки за Украйна въз основа на позицията на Русия спрямо Северна Корея. Това съобщи местната информационна агенция Yonhap на 21 юни, като се позова на неназован президентски служител.

Реклама

Съобщенията се появиха, след като Сеул заяви, че ще преразгледа доставките на оръжия за Украйна в отговор на наскоро обявеното от Москва споразумение за сигурност със Северна Корея. Владимир Путин и Ким Чен Ун се съгласиха да отвръщат на всяка агресия срещу страните си, въпреки че самите диктатори водят агресивна политика спрямо Украйна и Южна Корея - съответно.

От Сеул казаха, че може да променят позицията си за неизпращане на военна помощ директно към зони на конфликт. Публична тайна е, че Южна Корея прави доставки и сега, но през трети страни.

Снимка: Kremlin.ru

Още: Ким и Путин ядосаха Южна Корея, променят политиката ѝ за оръжията в Украйна

Какви оръжия може да праща Сеул на Киев?

"Има различни варианти за предоставяне на оръжия и нашата позиция относно последните събития между Русия и Северна Корея зависи от това как Русия ще подходи към ситуацията занапред", заявява неназованият служител пред Yonhap.

Оръжията, които Сеул потенциално би могъл да изпрати на Украйна, включват 155-милиметрови артилерийски снаряди или системи за противовъздушна отбрана, съобщават правителствени източници за информационната агенция. Киев се нуждае спешно от ПВО, като вчера и САЩ се задействаха по този повод: САЩ пренасочват всички доставки на Patriot и NASAMS към Украйна.

Заплахите на Путин

Руският диктатор Владимир Путин заяви, че Москва ще вземе решения, които "едва ли ще зарадват Южна Корея", ако Сеул реши да изпрати оръжия на Украйна. Той също така не изключи възможността за изпращане на оръжия на Северна Корея въз основа на наскоро подписаното споразумение между двете страни.

Още: Заради помощта към Украйна: Путин заплаши Южна Корея (ВИДЕО)

Матю Милър, който е говорител на Държавния департамент на САЩ, нарече заплахите на Путин "изключително обезпокоителни". "Това би дестабилизирало Корейския полуостров - в зависимост от вида на оръжията, които предоставят. Това може да наруши резолюциите на Съвета за сигурност на ООН, които самата Русия е подкрепила", каза Милър.

Министерството на външните работи на Южна Корея привика на 21 юни Георги Зиновиев - посланикът на Русия в Сеул - и протестира срещу сключването на споразумението за стратегическо партньорство между Москва и Пхенян.

Още: Руски войници ще се връщат от Украйна? Путин пак с червени линии: Подигравки летят за досегашните (ВИДЕО)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес