Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Заради шпионаж от Русия: Австрия свиква Съвета за национална сигурност

02 април 2024, 01:23 часа
Реклама

Австрия свиква Съвета за национална сигурност заради руския шпионаж. Това обяви канцлерът на страната Карл Нехамер.

Съветът ще бъде свикан след задържането на Егисто От, бивш служител на вече разпуснатата Федерална служба за защита на конституцията и борба с тероризма, по подозрение в шпионаж в полза на Русия.

Арестът през последните дни на бившия офицер от австрийското разузнаване по сериозни обвинения в шпионаж за Русия предполага, че Австрия трябва да засили сигурността си, за да осуети руската инфилтрация, каза австрийският канцлер Карл Нехамер в понеделник.

Още: Кметът на Харков: Русия ни удря с нови оръжия

Обвиненията срещу Егисто От, който е работил за вече несъществуваща разузнавателна агенция и чийто арест беше обявен в петък, са „сериозни“ и са накарали канцлера да свика следващата седмица заседание на Съвета за национална сигурност на Австрия, каза той. От отрече да е извършил нарушение.

„От една страна, тези обвинения трябва да бъдат разгледани от съдебната власт. От друга страна е необходима оценка и изясняване на ситуацията със сигурността на републиката“, каза Нехамер в изявление. „Трябва да избягваме руски шпионски мрежи да заплашват страната ни чрез проникване или инструментализиране на политически партии и мрежи.“

Още: Украйна: Исканията на Русия към Киев са "безсмислени", идват от терористична държава

Нехамер каза, че ще свика Съвета за национална сигурност във вторник следващата седмица. Съветът, който се състои от министри от правителството, както и от членове на всички политически партии, е ключов консултативен панел по въпросите на сигурността и отбраната.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес