Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Заради пренаселени затвори: Освобождават предсрочно лишени от свобода в Англия и Уелс

10 септември 2024, 23:42 часа • 1153 прочитания

В Англия и Уелс освобождават затворници предсрочно заради пренаселени затвори. Едновременно бяха пуснати над 1700 лишени от свобода.

Премиерът Киър Стармър заяви, че е ситуацията в затворите в Уелс и Англия е достигнала критична точка. 60 процента от тях са пренаселени, има и недостиг на персонал. „Това не е промяна, която искахме да направим. Това беше последната останала опция, защото алтернативата щеше да доведе до пълния колапс на система за наказателно правосъдие в тази страна", заяви министърът на правосъдието на Великобритания Шабана Махмуд.

Още: Увеличиха заплатите на бодигардове и охранители в затворите

Пред Sky News главният инспектор на затворите предупреди, че е неизбежно някои от освободените да извършат нови престъпления. Според него те не са имали време да поправят поведението си. „Опасността е, че затворът се превръща в повтарящ се цикъл. Имаме нелекувани психически проблеми, нелекувана употреба на наркотици. Хора, които няма къде да живеят, когато излязат", посочи Чарли Тейлър, главен инспектор на затворите в Англия и Уелс. Някои от жертвите се оплакаха, че не са били уведомени, че отговорните за престъпленията срещу тях ще излязат на свобода по-рано.

Още: Търсят се желаещи да работят в затворите: в Германия

„Загрижена съм за въздействието на тези предсрочни освобождавания върху доверието на жертвите в нашата съдебна система", заяви баронеса Хелън Нюлав, комисар по въпросите на жертвите за Англия и Уелс. Сред освободените не попадат хора, извършили сексуални престъпления, тежко насилие или тероризъм. Сред напусналите днес обаче имаше осъдени за домашно насилие, предава bTV.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес