Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Започна обявеното от Путин временно примирие, Украйна предупреждава за атаки срещу църкви

06 януари 2023, 12:35 часа • 2095 прочитания

Днес в 12:00 ч. (09:00 ч. по Гринуич) започна да действа временното едностранно прекратяване на огъня, разпоредено от руския президент Владимир Путин. Вчера от Кремъл обявиха, че ще има 36-часово временно примирие до 24 ч. на 7 януари заради православната Коледа.

Прекратяването на огъня беше отхвърлено от Украйна като "циничен капан", според президентския съветник Михайло Подоляк, и като опит на Москва да спечели време, за да прегрупира силите си. Според Володимир Зеленски пък Кремъл иска да използва Коледа, за да спре украинския напредък в Донбас.

ОЩЕ: Оценки: Путин лицемерничи с мира по Коледа, ЧВК Вагнер се проваля в Бахмут

Междувременно вицепремиерът на Украйна Ирина Верещук предупреди гражданите на временно окупираните от Русия територии за евентуални терористични атаки от страна на Москва в периода 6-7 януари.

"Има информация, че руснаците подготвят терористични атаки в църкви във временно окупираните територии за православната Коледа. Призовавам гражданите да бъдат внимателни и по възможност да се въздържат от посещение на места с голямо струпване на хора. Погрижете се за себе си и за близките си", написа тя в "Телеграм".

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес