Западните санкции не спират Русия да прави много оръжие - ракети и дронове

6611
Западните санкции не спират Русия да прави много оръжие - ракети и дронове
Снимка: Vitaly V. Kuzmin / CC BY-SA 4.0

Западните санкции не успяха да подкопаят производството на оръжия в Русия и Москва дори успя да увеличи производството на ключови оръжия, за да продължава войната си срещу Украйна. Това е заключението на база нов доклад на базиран в Лондон мозъчен тръст - Кралският институт на обединените служби.

Данните в доклада сочат, че Русия драстично е увеличила производството на артилерийски снаряди, крилати ракети, балистични ракети и дронове от 2022 година насам.

Още: Косвено през Запада: Разкриха как Китай подпомага военната машина на Путин

Руското оръжие: Картината след над 2 години санкции

През 2021 г., преди армията на издирвания от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин да нахлуе в Украйна, Русия е произвеждала 56 крилати ракети Х-101 годишно. До миналата година тя е произвела 460 крилати ракети, според доклада. Запасът на Русия от балистични ракети "Искандер" също се е увеличил драстично, от около 50 преди инвазията до 180, въпреки че Русия е изстреляла голям брой такива ракети в Украйна.

За да произвежда боеприпаси за ракети и дронове, Русия зависи от микрочипове и електроника, внесена от чужбина, но мерките на САЩ и Европа не успяха да блокират дотук достъпа на Москва до тези компоненти. Според доклада Русия например е успяла да се снабди с достатъчен брой антени, произведени от ирландска компания, които се използват в комплекти за "умни" авиационни бомби.

Разширяването на производството на оръжия в Русия предлага ясно доказателство, че многото западни санкции са се оказали неефективни, се казва в доклада.

Още: 14-и пакет санкции: ЕС забрани на партии и НПО-та да получават пари от Путин

Не всичко е цветя и рози за Путин

На този фон обаче прави впечатление как особено през последните 2-3 месеца Русия прави все по-малки като мащаб комбинирани атаки с дронове и ракети срещу Украйна. Показателни са последните часове - само 6 изстреляни ракети и 23 дрона "Шахед", като украинската ПВО не е свалила само 1 ракета "Кинжал" - всички дронове, 4 ракети "Калибър" и 1 Х-59/Х-69 са свалени. Какво беше при предишните 3 такива атаки на Русия, припомнете си:

22.06.24: Тревога заради "Кинжал" над Украйна, Русия порази енергийни обекти (СНИМКИ)

12.06.24: Украйна пак свали "Кинжал": Ракетна атака на Русия се оказа доста немощна

25.05.24: Руска ракетна атака срещу Украйна, само "Кинжал" пробиха украинската ПВО

Мащабът на тези атаки е буквално нищожен в сравнение със случващото се например в края на 2022 година: Първи данни: Над 120 руски ракети са изстреляни срещу Украйна тази сутрин

Той е нищожен дори в сравнение с началото на февруари, 2024 година: Украйна свали десетки ракети и дронове, изпусна X-22 и балистични "Искандер-М" (ВИДЕО)

СНИМКА: Getty Images

Защо?

Според заключенията на доклада, налагането на ефективни санкции не сработва заради твърде предпазливото вземане на решения от страна на западните правителства и закъсненията в споделянето на разузнавателна информация между западните съюзници, което пречи да има ефективен контрол по изпълнението на ограниченията.

За да има истински смисъл от санкциите, западните правителства трябва бързо да споделят съответните разузнавателни данни — включително класифицирана информация — за да позволят своевременно прилагане на контрол. Западните правителства трябва да формират "център за синтез на разузнавателни данни", който може да изгради "обща целева картина на руската отбранителна индустрия", се казва още в доклада, цитиран от NBC.

По-доброто споделяне на разузнавателна информация също би позволило на съюзниците да предприемат координирани действия - включително тайни мерки - за подкопаване на производството на оръжия в Русия, пише в доклада. Има "множество етапи в целия производствен процес, където намесата, както явна, така и скрита, може да причини забавяне, влошаване на качеството или сериозно увеличение на разходите за руското оръжейно производство", гласи ключово заключение на доклада.

Министерството на финансите на САЩ този месец обяви нов набор от санкции заради инвазията на Русия в Украйна, включително наказания за чуждестранни банки, които работят с руската икономика, и ограничения за блокиране на износа на определен софтуер и ИТ услуги, произведени в САЩ, за Русия. Авторите на доклада твърдят, че все още е възможно САЩ и техните съюзници да задушат доставките или да повишат прекомерно цената на електронни компоненти, машинни инструменти и суровини, необходими за производството на оръжия в Русия.

Още: Тайван се оказа изненадваща пречка за руските снаряди

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Как Украйна може и трябва да се спаси от енергийния терор на Русия? (СНИМКИ)

Остри реакции: Преброяването в Албания показа три пъти повече българи от македонци

Дим и огън: "Сбогом" на 8 руски ПВО системи и комуникационен център в Крим (ВИДЕО)

"Убийства, преврати и хаос: от кухнята на тайната шпионска война на Путин срещу Европа": The Times

Гърция обяви оранжев код за опасност от пожари

30 свалени самолета за 6 месеца: Украйна се хвали с удари, Русия гаси пожари (СНИМКИ)

Ракетна атака: Експлозии разтърсиха Севастопол (СНИМКА)

Загинал и ранени при руски ракетен удар в Днепър (СНИМКИ)

Чехия и Украйна ще подпишат споразумение за сигурност

10 украинци бяха освободени от руски плен с посредничеството на Ватикана

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа