Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Задава се експулсиране: Австрийската Партия на свободата предложи комисар по "ремиграцията"

11 юни 2024, 21:25 часа

Австрийската крайнодясна Партия на свободата (ПС) призова правителството да номинира еврокомисар по „ремиграцията“, след като спечели европейските избори в алпийската държава.

Реклама

ПС подкрепя концепцията за ремиграция, която предвижда експулсиране на хора с неевропейски етнически произход, които не са успели да се интегрират на континента, предаде БГНЕС. Още: Проливни дъждове удариха части от Австрия и Испания (ВИДЕО)

Макар че правителство държи правомощията да номинира всеки комисар, ФПОе заяви, че първата ѝ победа на изборите в страната ѝ дава право да назначи някого на тази длъжност и да диктува неговия ресор.

На европейските избори ПС получи 25,4% от гласовете, като изпревари само управляващата консервативна Народна партия, която получи 24,5%. Още: По-малко руски дипломати в Австрия

За разумна миграционна политика

„Това, което забелязах през последните няколко седмици по време на предизборната кампания, е, че преди всичко има нужда от разумна миграционна политика, че има нужда от ремиграция“, заяви на пресконференция генералният секретар на ПС Кристиан Хафенекер, предаде Франс 24.

„Нуждаем се от комисар по ремиграцията“, добави той, като предложи човек от формацията да заеме тази длъжност.

Това не е първият път, в който ПС подкрепя тази концепция.

През 2023 г. лидерът на партията Херберт Кикъл заяви, че тези, които „отказват да се интегрират“, трябва да загубят гражданството си и да бъдат експулсирани. Още: Русия е давала до 1 млн. евро месечно на крайнодесни политици в Европа

Какво смятат в ООН

Ръководителят на ООН по правата на човека предупреди през март, че разпространяваните конспиративни теории от крайнодесни са „заблуждаващи“ и расистки и пряко подтикват към насилие.

Очаква се ПС да спечели най-много гласове на националните избори през септември, но вероятно ще трябва да намери коалиционни партньори, за да управлява.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес