Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Забавянето на помощта от САЩ не е трагедия: Секретарят на Съвета за национална сигурност на Украйна

12 декември 2023, 09:51 часа • 2010 прочитания

Секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна Олексий Данилов остава уверен, че американската военна помощ за страната му ще бъде одобрена.

„Ако стане така, че получим подарък преди Коледа, ще се радваме. Но ако това се случи малко по-късно, не си струва това да се превръща в трагедия", казва той в интервю за BBC, по повод обсъждания бюджет от 61 милиарда долара, около който се вихрят спорове в Конгреса на САЩ и за който все още няма яснота дали ще бъде одобрен преди сенаторите да излязат в коледна ваканция.

Запитан дали Украйна ще загуби войната, ако помощта от САЩ спре, Данилов отказва да приеме подобна възможност, казвайки „истината е на наша страна“. 

ОЩЕ: Киев: Русия активизира шпионите си в Украйна, иска да скара политиците и военните

"Ще ни унищожи ли Путин пред очите на човечеството? Ще убие ли нашите деца, жени, възрастни мъже? И целият свят ще гледа ли това със затворени очи? Тогава въпросът трябва да бъде в какъв свят живеем?", казва той.

Данилов признава, че надеждите на Украйна за контраофанзивата не се сбъднаха, но добавя: "Такава война не е имало у нас – нито през XX, нито през XXI век“.

Украинското контранастъпление е в застой заради липсата на превъзходство във въздуха и заради силните руски укрепления в отбрана, които забавянето на помощта даде възможност на руснаците да изградят. Данилов описва ситуацията на фронта като "много сложна" и добавя, че старите "учебници" за водене на война, включително тези на НАТО, "трябва да бъдат изпратени в архивите".

"Това, че две години защитаваме страната си, вече е голяма победа", казва той.

ОЩЕ: Идиотското в анализите за Украйна и истинската опасност, работеща за Путин

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес