Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

За първи път и Швеция е готова да въведе зелен сертификат

18 ноември 2021, 15:08 часа • 3962 прочитания

За първи път и Швеция е готова да въведе зелен сертификат заради скока на заразените с Covid-19 на европейския континент. Сертификатът ще се изисква от 1 декември за събития на закрито с повече от 100 души, обяви шведското правителство вчера, 17 ноември. Въпреки че в момента Швеция регистрира малко случаи за разлика от други европейски държави, страната "не е изолирана от останалия свят", подчерта министърът на здравеопазването Лена Халенгрен, информира Le Figaro.

Също така скандинавската страна, която бе решила от 1 ноември да не тества повече хората с пълен ваксинационен курс дори при наличие на симптоми, ще отмени това решение, което предизвика по-рано критики.

Въпреки всичко зеленият сертификат в Швеция ще има особености. Сертификатът обаче няма да се изисква за младите шведи като властите все още се колебаят дали прагът да е 16 или 18 години.

Също така зеленият сертификат не се предвижда да бъде със задължителен характер. Организаторите на събития, които прилагат мярката, ще бъдат освободени от други ограничения, поясниха от правителството. Но организатор на събитие с повече от 100 души, който не я приложи, ще бъде изправен пред по-строги мерки. За момента мярката няма да важи за ресторантите и баровете.

Швеция се открои в пандемията като страната отказала да прилага принудителни мерки. Стратегията й за справяне със здравната криза бе основана единствено на препоръки и с много ограничено използване на защитни маски на обществени места.

Швеция дори премахна почти всички анти-Covid ограничения в края на септември, тъй като ваксинационната кампания в страната напредна успешно. В момента Швеция има заболеваемост от 85,8 случая на 100 000 души през последните 14 дни, според Световната здравна организация - едно от най-ниските нива в Европа и далеч зад нейните съседи Дания и Норвегия, които в момента регистрират голям скок в броя заразени.

 

 

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес