Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Взривове в окупираните земи: Какво е ударено в Крим и Мариупол? (ВИДЕО)*

12 юли 2024, 12:59 часа • 1866 прочитания

Изглежда, че окупираният от Русия полуостров Крим отново е обект на нападение. Около 12 ч. на 12 юли в Севастопол са били активирани сирени за въздушна тревога, съобщават местни жители.

Малко по-късно местният Telegram канал "Кримски вятър" написа: "Нещо гърми в Перевалне, където е базирана 126-а бригада за брегова отбрана на Руския черноморски флот". Селото се намира в южната част на Крим, на югоизток от Симферопол и на североизток от Севастопол.

Все още няма информация дали става въпрос за удар, или за работа на противовъздушната отбрана.

Още: Украйна задържа на Дунав чуждестранен кораб, изнасял зърно от окупирания Крим (СНИМКИ)

Взривове в Мариупол

Местни жители съобщават и за експлозии в друга окупирана от руснаците територия. Става въпрос за град Мариупол в Донецка област.

Има съобщения в украинските медии, че поразената цел е военно летище. Според каналите в Telegram на руските военни блогъри ударът е нанесъл щети по жилищни сгради.

Няма официална информация за жертви и щети.

Още: Под обстрел: Русия примамва с евтини почивки в Крим семейства с деца

Петро Андрющенко, който е съветник на кмета на Мариупол в изгнание, също публикува видеа от случващото се. Той пише, че руснаците напразно се "убеждават, че това е работа на ПВО", и добавя, че има удар по летището.

Според него няма как да има многократна детонация и голям взрив само от ударени цивилни сгради.

В украински източници се появи информация, че е възможно в Мариупол да е бил поразен комплекс за противовъздушна отбрана С-300. * Четири дни по-късно вече има сателитни снимки и видеокадри, които го потвърждават, както и има данни за убит руски командир на звено за работа със С-300 (той заявил в писмо до Общинския съвет на Краснинское, Волгоградска област, че украинците убили за 2 седмици в началото на юли още двама руски командири на батареи С-300) - а главнокомандващият украинската армия (ВСУ) генерал Олександър Сирски обяви, че ВСУ са унищожили 20 пускови установки за С-300 и 15 радара, без да уточнява периода от време. Целта - да бъде подсигурено идването на F-16:

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес