Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Взривени танкове, избити войници: Кървавата цена за руските успехи в Украйна (ОБЗОР - ВИДЕО)

31 юли 2024, 10:27 часа • 5418 прочитания

Най-реалистично е Украйна да пречупи Русия и да извоюва справедлив мир като нанася колкото може по-големи загуби на руската армия. Така Украйна може да си върне и вече окупирани от руснаците украински земи – дори без да прави изрични мащабни военни операции тип контраофанзива за освобождаването си. Тази теза започнаха да защитават някои от известните украински военни анализатори: Кой ще диктува мира в Украйна: Русия се демилитаризира и хвърля всичко сега (ОБЗОР – ВИДЕО)

Достатъчно добре организирана ли е обаче украинската армия и дали тя самата ще издържи, след като режимът на издирвания от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин изглежда хвърля всичко възможно за решителен пробив на фронта – отговорът на този въпрос определено не е еднозначен: Критики и похвали: Украинското командване се проваля, украинската военна машина се развива

Чудовищни руски загуби – достатъчни ли са, за да спре Путин?

Само за периода 29-30 юли руснаците извършиха поне пет по-големи атаки с бронирана техника в Украйна, главно в Кураховското направление, но също така в Торецкото и в Покровското направление. Става въпрос за атаки с размер на взвод – всичките атаки са посочени надлежно и със съответните препратки с геолокализирани видеокадри в дневния анализ на ISW (американския мозъчен тръст Институт за изучаване на войната). Няколко допълнителни примера

  1. Кураховско направление (основната непосредствена руска цел е прекъсване на път Т-0524 Маринка – Константиновка – Угледар, ВИДЕО, 18+):
  2. Покровско направление:
  3. Торецко направление:

Специално за Кураховското направление вече има нов анализ с точна КАРТА на загубените от руснаците танкове по линията Новомихайловка – Солодко и то в периода октомври, 2023 година досега. Над 425 руски танка са били погребани в този сравнително малък район на фронта, без особено голямо стратегическо значение – данните се събират на база геолокализирани кадри.

Що се отнася до Покровското направление, което е най-трудното и горещо, популярният украински телеграм канал Deep State коментира ударите с дронове от страна на 110-та механизирана украинска бригада срещу настъпващата руска пехота в района на Очеретино – Лозоватско – Прогрес. "Това е още едно потвърждение за численото превъзходство на руснаците. Успехите им (в Покровското направление) са свързани с голяма цена в жива сила, но и ние търпим загуби. За всяка грешка, било то на генерал или пехотинец, се плаща с нечия кръв". Но ISW счита, че на фона на всичко видяно Русия не може да осъществи мащабна офанзива заради недостиг на специализирана военна техника и хора. В подкрепа на това виждане, руският опозиционен информационен телеграм канал ASTRA препубликува твърдение на известния руски военно-пропаганден канал "Военкор", поддържан от Юрий Котьонок. Твърдението гласи – в едно от направленията, където ситуацията не се променя и положението е статично, руското военно ръководство решило да лъже по "гениален" начин какви са руските военни жертви и не прибира телата на убитите руски войници, за да не ги отчита в докладите пред централното руско военно командване. Сочат ги за живи или изчезнали, обяснява Котьонок: Z-пропагандист шокира руснаците: Нямаме хора, не можем да настъпваме

Анализът на ISW е, че Русия в момента може да прави по-големи операции само в някои направления и то след като намали интензивността на активността си в други. Сега Курахово сякаш става на фокус – части от 90-та танкова дивизия са прехвърлени там от направлението към Покровск. Американският мозъчен тръст смята, че руската военна цел за това лято е променена – от това да бъдат изцяло завладяни в административните им граници Донецка, Луганска, Запорожка и Херсонска област до това да бъде овладяно колкото се може повече в тези области. В дългосрочен план големите загуби на техника и хора ще станат сериозен товар за руската армия, добавя ISW, но се съгласява и, че сегашната руска тактика е проблем и за Украйна, като руснаците също нанасят ценни загуби на украинците. А че Русия има нужда от помощ сочат снимки на севернокорейска противотанкова система "Булсае-4" в Харковска област – на теория тя може да прехваща и стреля по цели на земята и във въздуха без директен поглед върху тях. Украинското командване за Харковска област съобщава за данни, че руснаците стрелят по украински войници с ловно оръжие – още един сигнал за липсите в руската армия:

Междувременно, на втората среща на Световния форум "Русский мир" в Крим беше отправен призив към Путин да утвърди руска държавно-политическа стратегия, която не предвижда съществуването на Украйна като суверенна държава. Многократно самият Путин е говорил как руснаците, украинците и беларусите всъщност са един народ, разделен "силово" на три – нещо исторически невярно. Именно на тази база форумът иска от руския диктатор да реагира.

Войната в Украйна: Развитие на бойните действия

Тази нощ украинската столица Киев преживя най-голямата атака с дронове от руска страна през 2024 година според съобщение на Киевската военновременна администрация. Още снощи имаше предупреждения за излетели 3 руски стратегически бомбардировача Ту-95МС от летище "Оленя", а украинските ВВС предупредиха за опасност от обстрел с ракети "Кинжал". В крайна сметка обаче това беше единичен сигнал – цяла нощ украинските ВВС предаваха информация по райони за опасност от дронове. По неофициални данни, поне 70 дрона „Шахед“ са влезли в Украйна по различни направления. В крайна сметка украинските ВВС официално съобщиха, че Русия е изстреляла 89 дрона "Шахед" по цели в Украйна и всичките са били свалени – плюс една управляема авиационна ракета Х-59. Дали това е предвестник на мащабна руска ракетна атака – предстои да видим. Украинският генщаб вече съобщи, че за денонощието на 30 юли Русия е извършила 85 бомбардировки, при които е хвърлила 141 авиационни бомби: При данни за готвена масирана руска въздушна атака: Украйна атакува руско военно летище (ВИДЕО)

Украйна не остана длъжна – в Курска област е била свалена ракета "Нептун" според местния губернатор Алексей Смирнов, който признава, че има пожар в "един обект", но към 7 часа сутринта той вече е локализиран. Не е ясно какъв обект точно – но Украйна в последните дни обстреля подстанции и петролното депо във Вози, което се подпали. Сателитната система на НАСА за засичане на топлинни петна FIRMS показва два пожара до летището в Курск, като от украинския генщаб казват, че цел е бил руски оръжеен склад и се уточнява какво се е случило. В Белгородска област има поредни поражения по жилищни сгради след обстрел, в Шебекино – местният губернатор Вячеслав Гладков твърди в официалния си канал в Телеграм, че това са касетъчни боеприпаси, обаче не обелва и дума за убити или ранени:

Що се отнася до сухопътните бойни действия, няма особена промяна в интензивността на боевете. За денонощието на 30 юли има 144 бойни сблъсъка по целия фронт в Украйна, с 5 по-малко на дневна база, съгласно сутрешната сводка на украинския генщаб. Най-горещо си остава Покровското направление – 48 руски пехотни атаки, които са спрени от украинците за последните 24 часа.

На второ място е Торецкото направление – 23 руски пехотни атаки, като няма особена промяна на линията на боеве (селата Ню Йорк, Зализно и Пивнично). Руското военно министерство обяви, че Пивдено е превзето. Сериозен брой атаки и отново без данни за нещо значимо като резултат има в Лиманското (18) и Краматорското (12) направление – при Часов Яр специално има геолокализирани видеокадри как руснаците опитват с бронирана техника да пресекат канала "Северски Донец – Донбас" на северния фронт (откъм Калиновка), на едно от местата, където съоръжението е прокарано под земята и как украинците спират атаката с дронове, включително как руски войник отчаяно тича в кръг около полусрутена стена на къща, за да избяга от украински дрон:

(КАРТА) Кураховското направление е също горещо – 16. По украински данни, руснаците вече имат позиции в северната и северозападната част на Красногоровка и е въпрос на време, вероятно най-късно до края на седмицата, градчето с население от 16 000 души преди войната да бъде изцяло овладяно от руската армия. Популярният руски военно-пропаганден телеграм канал "Рибар" направи отделен обзор за района – с уточнение, че откъм линията Сладко – Владимировка – Водяне на руснаците им оставали 2 километра до път Т0524, но първо трябва да се справят с украинска позиция в мината "Южен Донбас". Нямало обаче значим руски напредък от Парасковеевка към Константиновка, но при село Победа, до Маринка, руската армия е стъпила на Т0524.

Die Welt: Преговори за мир - защо Украйна почна да говори за тях?

В западната част на Запорожка област руснаците опитват да заемат нови позиции на север от Работино, с поглед към Мала Токмачка. Украинските дронове обаче отговарят сурово и пресичат руските опити засега - те не са масирани атаки все още:

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес