Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Взрив в завод на германска компания, която снабдява Украйна с ПВО

30 август 2024, 15:37 часа • 1707 прочитания

Германската оръжейна компания Diehl Defence, която подпомага военните усилия на Украйна, претърпя нов инцидент. 

Около 9:30 ч. сутринта на 30 август в оръжейното предприятие в Тройсдорф (провинция Северен Рейн-Вестфалия) е избухнала мощна експлозия и двама работници са тежко ранени. Очевидци съобщават за силен взрив и гъст дим, издигащ се над помещенията на предприятието.

Промишлена авария?

Говорителят на полицията Щефан Бирк обясни, че става въпрос за сериозна промишлена авария. Но как е станала експлозията във военния завод за взривни вещества и какви опасни вещества е имало там, засега остава неясно.

Разследването е в разгара си, като на място има полицаи, няколко линейки и дори два спасителни хеликоптера. Спасителен хеликоптер е откарал ранените мъже, които са на 26 и 62 години, в болница, съобщи говорителят на районната полиция в Зигбург. Животът им не е в опасност. Вестник General-Anzeiger съобщава, че мъжете са успели да избягат от фабриката сами.

На други служители е оказана спешна медицинска помощ. Един човек е обявен за изчезнал. Сградата в Тройсдорф е повредена от експлозията и в момента пожарната служба не може да влезе в нея. Спасителите са изключили електричеството в сградата от съображения за безопасност, предаде Berliner Kurier.

Мерки

Отбранителната компания Diehl Defence, която управлява дъщерните дружества Dynitec и DynaEnergetics на площадката в Тройсдорф, потвърди инцидента. Говорителят Давид Воскул увери: „За засегнатите служители бяха положени възможно най-добрите грижи". Той не пожела да разкрие повече подробности за експлозията от съображения за конфиденциалност. Според Воскул обаче безопасността на жителите не е била застрашена.

Районната полиция също незабавно е повикала Службата за безопасност на труда. Експлозията е станала по време на работа по осигуряване на качеството. Няма данни за извършено престъпление. Пожарната служба е създала резервно звено в кметството като предпазна мярка.

Това не е първият такъв случай

В началото на май в завод, принадлежащ на компанията Diehl, избухна опустошителен пожар. За потушаването на най-големия пожар в Берлин от години насам бяха изпратени 160 пожарникари. Въпреки усилията им сградата се срути напълно: Пожар в немска фирма, произвеждаща оръжия за Украйна (ВИДЕО).

Как Diehl помага на Украйна?

Главният изпълнителен директор на Diehl Defence Хелмут Раух наскоро посети Украйна като част от малка бизнес делегация, водена от Роберт Хабек - германския вицеканцлер и министър на икономиката. Посещението подчерта изключителното значение на системите за противовъздушна отбрана, с които Германия снабдява Киев.

По време на емоционалната си визита Раух участва в няколко дискусии на високо равнище с украински официални лица, сред които Юлия Свириденко - първи заместник министър-председател и министър на икономиката, и Александър Камишин - министър на стратегическите индустрии. Тези дискусии бяха съсредоточени върху неотложната необходимост от надеждна наземна противовъздушна отбрана, като бе подчертано внедряването на системата за ПВО IRIS-T на Diehl Defence в Украйна.

Още: Парламентът гласува закупуването на боеприпаси за "Страйкър"-ите и за зенитно-ракетни комплекси IRIS-T (СНИМКИ)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес