Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Във Франция: Левицата внeсе вот на недоверие срещу премиера Барние

04 октомври 2024, 21:45 часа • 536 прочитания

Френският Нов народен фронт внесе днес вот на недоверие срещу правителството на премиера Мишел Барние, предаде агенция Ройтерс, цитирана от БТА.

Инициативата на лявата коалиция обаче има слаби изгледи за успех. За целта тя трябва да бъде подкрепена от крайната десница - нещо, което е малко вероятно.

Президентът Еманюел Макрон назначи Барние за министър-председател миналия месец, след като предсрочните избори в началото на лятото доведоха до фрагментиран парламент. Въпреки че лявата коалиция спечели най-много гласове, тя не успя да си осигури абсолютно мнозинство.

Още: Франция успокои милионерите: По-високите данъци са временна мярка

В резултат на това Барние, който е от десноцентристката Републиканска партия, оглави крехко правителство, порицавано и от левицата, и от десницата. Кабинетът е изправен пред трудната задача да издейства одобряването от парламента на държавния бюджет, предвиждащ по-малък дефицит.

"Съществуването на това правителство, в неговия състав и с неговата насоченост, е отрицание на резултата от последните парламентарните избори“, се казва в предложението.

Левите депутати заявиха, че Макрон е трябвало да назначи министър-председател от техните редици, и отбелязаха, че бюджетът за следващата финансова година ще бъде "най-икономичният през последните 25 години".

Още: Премиерът на Франция призова за засилен контрол на границите

През последните дни депутатите от крайнодесния Национален сбор подадоха сигнали, че няма да подкрепят вот на недоверие на правителството на Барние толкова рано. Те не искат на тях да се гледа като на политическа сила, вкарваща Франция в още по-големи сътресения с цел получаване на политическа изгода, отбелязва Ройтерс.

След като Барние изложи политическия план на своето правителство по-рано тази седмица, Марин Льо Пен, лидерката на Националния сбор, заяви, че иска да "даде шанс“ на премиера. В същото време тя очерта червени линии, включително че всяко повишение на данъците трябва да бъде компенсирано от увеличаване на покупателната способност на средната класа и на по-бедните слоеве от населението. Льо Пен също така каза, че иска да види законодателство, което затяга контрола върху имиграцията в началото на следващата година.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес