Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Вулин: Европейският съюз е свършен, БРИКС е надеждата на Сърбия

25 юни 2024, 00:15 часа

"Европейският съюз е близо до своя край, надеждата за Сърбия е в БРИКС." Това заяви сръбският вицепремиер Александър Вулин в авторска статия, публикувана от сръбския официоз "Политика".

Реклама

Още: Белград призова вицепремиер на РСМ да защитава сръбските интереси

"Икономическият съюз на Бразилия, Русия, Китай и Индия (БРИКС) е надежда, възможност за съюз със страни, които не искат нищо от нас, но могат да ни предложат повече, отколкото искаме. Това не е съюз на държави като ЕС, а платформа, която позволява на своите членове достъп до пазара и парите. Оттук и идеята за създаване на единна електронна валута, която е устойчива, за разлика от безразсъдното печатане на долари, но и въвеждането на финансови санкции от западните сили", заяви дясната ръка на сръбския президент Александър Вучич, цитиран от БГНЕС.

Още: Сърбия благодари на Русия, че е гласувала срещу резолюцията за Сребреница

В официалните задължения на Вулин влиза "подобряването на сътрудничеството със страните от БРИКС". "Не е без значение да се отбележи, че БРИКС не налага никакви политически условия на своите членове или кандидати за членство. За членство в БРИКС не е необходимо да приемате закони, които са написани извън границите на вашата страна, не е нужно да предадете властта на неправителствения сектор, не сте длъжни да посещавате посолства, да вдигате знамето на Украйна или да легализирате еднополовите бракове. Не е необходимо да налагате санкции на никого или да оставяте външната политика на вашата страна на други", каза още Вулин.

Още: Война на Балканите? Сърбия заплаши суверенитета на 4 държави

Вицепремиерът посочи, че за Сърбия няма място в ЕС, "дори да се откаже от Косово и Метохия". През 2023 г. Александър Вулин попадна в "черния списък" на САЩ за трафик на наркотици, незаконни сделки с оръжие, корупция и проводничество на руските интереси на Балканите. В рамките на същата година той беше награден с Ордена на Руската федерация, лично от директорът на руската Федерална служба за сигурност и генерал в руската армия Александър Бортников. През ноември 2023 г. Ненад Попович също попадна под санкциите на САЩ.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес