Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Вучич: Русия ми каза, че ще ме свалят с преврат

11 август 2024, 14:00 часа • 5252 прочитания

Сръбският президент Александър Вучич обяви публично, че руското разузнаване го е предупредило за подготовка за преврат в Сърбия с подкрепата на Запада. Публикации за това излязоха в Анадолската агенция и изцяло контролираната от Кремъл руска държавна информационна агенция ТАСС.

Преврат в Сърбия - полудя ли Вучич?

Сръбският портал "Новости" съобщи, че руските служби за сигурност са предупредили писмено Вучич, че в Сърбия се подготвят масови безредици с крайна цел преврат и сваляне на "законно избраното управление.

Още: Напрежение в Косово: Вучич пак се оплака от Курти и ЕС

"Получихме официална информация от Руската федерация, предадена по официални канали. Работим по това. Агенцията за сигурност и разузнаване (BIA) е отговорна и хората, специализирани в това, си вършат работата", каза Вучич пред репортери.

Изявлението дойде, след като хиляди еколози излязоха на протест срещу проект за добив на литий в Сърбия. Еколозите се обединиха срещу проекта на англо-австралийската мултинационална минна компания Rio Tinto - т.е. протестът е срещу западен проект. А приближените до Вучич медии обявиха, че и вчерашните протести срещу проекта в Ядар са "прозападни", както и че имало отправени покани от екоактивисти към "неонацистки групировки" за протест в Белград. Ръководителят на Върховната прокуратура в Белград Ненад Стефанович предупреди, че насилието в столицата няма да бъде толерирано и призова участниците в протеста да използват правото си на мирни събрания съгласно конституцията и законите. Министърът на вътрешните работи Ивица Дачич също каза, че насилието няма да бъде позволено, както и нападенията срещу държавни институции и полиция. Няма никакви новини за каквото и да е насилие след протестите в Сърбия.

"Тези, които мечтаят, че ще направят нещо, няма да го направят. Сърбия върви напред и те не могат и няма да я спрат. Това е моето послание към всички и хората няма нужда да се тревожат", заяви Вучич.

Още: ЕС и Сърбия подписват сделка за доставка на литий

Литий в Сърбия

Австралийският минен гигант Rio Tinto откри находища на литий в Лозница през 2004 година.

На 24 юни сръбският президент посочи, че иска сърбите да вземат решение за добива на литий и това не е решение, което трябва да бъде взето веднага. Протести срещу добива на литий има от доста години.

Самият Вучич увери на 1 август, че най-добрите експерти "в Европа, в Сърбия и по света" ще дадат становище за добив на литий в Лозница. Той поиска да няма дезинформация за проекта - бъдещата мина нямало да бъде по-голяма от 220 хектара. Сръбският президент уточни и, че ще бъде направено така, че притежателите на имоти, където трябва да бъде открита мината за добив, да ги продават директно на Rio Tinto. Няма да стартира добив поне година, година и половина, добави Вучич, цитиран от радио Б-92.

Още: Светът е изправен пред недостиг на критични минерали

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес