Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Вучич представи сръбските искания за Косово

13 септември 2024, 23:46 часа • 1900 прочитания

Свикването на местни избори в Северно Косово, връщането на сърбите в косовската полиция и съдебната система и изтеглянето на специалните полицейски сили на Косово са сред основните искания на официален Белград, представени от сръбския президент Александър Вучич на 13 септември, предаде БГНЕС.

Още: Сърбия в центъра на прокси войната между Изтока и Запада: Какво всъщност иска Белград?

Според Сърбия изпълнението на изискванията е "необходима предпоставка за значителен напредък" в диалога между Белград и Прищина. Вучич обяви, че Белград ще започне "глобална дипломатическа кампания", за да отговори на исканията.

Още: Вучич обяви връщането на задължителната казарма в Сърбия

Сърбия, както се посочва в документа, разпространен до медиите преди обръщението на Вучич, също така обявява, че парламентът ще приеме решение, което ще заяви "незаконността" на всички органи и институции, създадени в Косово след обявяването на независимостта. Вучич каза, че Сърбия се стреми да изпълни „всичко, което е постигнато и постигнато в процеса на диалог“ между Белград и Прищина под егидата на Европейския съюз.

Още: Хърватия: Сърбия се въоръжава за едноседмична фиктивна война

Както радио "Свободна Европа" (РСЕ) научи от сигурни източници в ЕС, двамата главни преговарящи Косово и Сърбия са потвърдили, че ще пристигнат в Брюксел на 17 септември. И ако няма съвместна среща, потвърждението за пристигането им в европейската столица означава най-малкото, че ще имат отделни разговори със специалния пратеник на ЕС за диалога Мирослав Лайчак. Източници, запознати с този процес, твърдят, че и двете страни са отговорни за евентуален провал в организирането на съвместна среща на основните преговарящи. От една година не е провеждан диалог на високо политическо ниво между косовския премиер Албин Курти и сръбския президент Александър Вучич. В интервю за радио „Своодна Европа“ Лайчак наскоро оцени, че обществата в Косово и Сърбия не са готови за нормализиране на отношенията.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес