Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Вторият човек след Путин: Николай Патрушев е назначен за помощник на диктатора

14 май 2024, 11:10 часа • 1810 прочитания

Руският диктатор Владимир Путин назначи Николай Патрушев, който е спряган за едно от най-доверените му лица, за свой помощник. Преди това Патрушев бе освободен от поста секретар на Съвета за сигурност на Руската федерация, а на негово място бе назначен вече бившият военен министър Сергей Шойгу. Оттук нататък Патрушев ще бъде помощник "по въпросите на корабостроенето".

Путин размести най-важните си пешки: Шойгу и Патрушев

В подписания днес указ Путин определя за свой помощник и Алексей Дюмин, който по-рано бе губернатор на Тулска област. Дюмин беше близък до покойния собственик на ЧВК "Вагнер" Евгений Пригожин.

Протежето на Путин - кой всъщност е Дюмин?

Дюмин е бивш бодигард на Путин и от години руските медии го спрягат за един от възможните наследници на диктатора. 

Той става част от личната охрана на Путин през 1999 г. През 2016 г. сам разказва как е спасил диктатора от нападение на мечка, изстрелвайки в нея цял пълнител. Руски медии посочват и, че като се има предвид, че през 2000-2001 г. е имало поне четири опита за покушение на Путин, Дюмин очевидно си е вършил работата перфектно.

През 2014 г. Дюмин става заместник-началник на главното управление на Генералния щаб, командир на силите за специални операции, които изиграха основна роля при незаконното анексиране на Крим.

Още: Патрушев: Следите от терористичната атака в "Крокус Сити" водят към украинските спецслужби

На следващата година той вече е заместник-министър на отбраната на Русия и отговаря за бойната подготовка, както и за жилищното настаняване на военнослужещите, военна медицина, отдела за имуществени отношения.

От 2016 г. преминава на поста губернатор на Тулска област.

Военните Z-канали пишат, че сега като помощник на Путин се очаква Дюмин, да докладва пряко на диктатора "по всяко време на деня и нощта" какво е реалното положение на фронта - "за истинското състояние на нещата, а не красиви доклади и слайдове".

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес