Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Войникът, написал книга за престъпленията на Путин в Украйна, потърси убежище в Европа

29 август 2022, 15:34 часа • 3796 прочитания

Руският десантчик Павел Филатиев, който стана известен с онлайн книгата си „ZOV“, описваща от първо лице зверствата на армията на Владимир Путин в Украйна, избяга в Париж и поиска политическо убежище във Франция.

Още миналата седмица се разбра, че след дълго укриване в няколко хотела в Русия 33-годишният парашутист е напуснал страната, но чак сега вече е ясно къде се намира. Това се вижда от видео, качено в YouTube канала на Gulagu.net – руския уебсайт на правозащитника Владимир Осечкин за борба с корупцията и изтезанията. Организацията на Осечкин помогна на Филатиев да напусне Руската федерация.

Видеото е заснето лично от Филатиев, който още след пристигането си на летище „Шарл дьо Гол“ изгаря руските си документи – паспорт, военна книжка и ветеранска карта от Кавказ. Хвърля ги в тоалетната чиния и пуска водата от казанчето, докато отправя апел към руския президент: „Путин, иди на х*й!“.

"Обичам Русия, обичам целия ни народ, но Путин не е Русия и сегашното ни правителство не е Русия“, казва избягалият от страната десантчик. Под записа е написано, че това е протест срещу "мафиотската политика на руския диктатор Владимир Путин и войната, която той разпали, убивайки десетки хиляди руснаци и украинци".

Преди няколко седмици Павел Филатиев се обяви срещу войната, в която той лично е взел участие. В профила си в социалната мрежа „ВКонтакте“ войникът публикува дълъг свидетелски разказ от 141 страници.

ОЩЕ: Войната през очите на руски войник: Бездарно командване, липса на медицинска помощ и шантаж

Неговата част е била базирана в Крим и изпратена в Украйна, влизайки през Херсон в началото на войната. По думите на десантчика, тя е била зле оборудвана и не е получила достатъчно обяснения за нахлуването на Русия в Украйна. Според Филатиев войниците и техните командири не са знаели какво се очаква от тях в съседната страна. Останали са разочаровани от аргументите на правителството, след като пристигнали в Херсон и се сблъскали със съпротивата на местното население. То не искало да бъде "освободено", каквато е основната опорка на Владимир Путин.

Парашутистът е служил в 56-и въздушно-десантен полк на Русия и също така е участвал в усилията за превземане на град Николаев. Бил евакуиран от фронтовата линия поради нараняване. Пред „Медиазона“ той разказа, че когато бил ранен, започнал опити да се уволни по здравословни причини. „Мислех, че ще издам книгата си. Изписах цялата истина и се опитах да предам какво е войната и как се случва. Но се случи така, че командването не ми даде възможност да си подам оставката. Започнаха да ме изнудват - или да се върна в Украйна, или съд. И тогава просто напуснах поделението, въпреки че много от другарите ми, за съжаление, се поддадоха на заплахите и изнудването. Те се върнаха в Украйна. Не бяха много, но някои се поддадоха“.

В интервю за CNN преди дни Филатиев каза, че по време на престоя му на фронта руската армия не разполагала с основно оборудване, както и с дронове и други видове безпилотни летателни апарати. "Казармите ни са на около 100 години и не могат да поберат всичките ни военнослужещи... всичките ни оръжия са от времето на Афганистан", каза той, напомняйки войната на СССР в страната от Близкия изток (1979-1989 г.).

Той разказа и как руски войници, изпратени в Украйна, участвали в грабежи на цивилни по заповед на командването. „Влязохме в офиси, които разполагаха с кухня и хладилници. Ние, като диваци, изядохме и изпихме всичко, което имаше - зърнени храни, овесени ядки, сладко, мед, кафе. Беше ни абсолютно безразлично, вече бяхме доведени до краен предел. До какво дивашко състояние можеш да доведеш хората...“, пише Филатиев в книгата си, която предстои да бъде издадена печатно.

Десантчикът твърди, че му е трудно да разбере визията на руския президент Владимир Путин, който започна инвазията в Украйна преди близо шест месеца и вкара войските си в един изтощителен и скъпоструващ конфликт. "Сега, когато вече съм навън и нямам оръжие, смятам, че това е най-лошото и най-глупавото нещо, което нашето правителство можеше да направи", казва парашутистът. "Не знам накъде ни води правителството. Каква е следващата стъпка? Ядрена война?".

ОЩЕ: Руският министър на отбраната Шойгу де факто е отстранен от поста, твърди британското военно министерство

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес