Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Война и мир зад кулисите: Унгарски прочит от "Орбановия Александър Дугин"

15 юли 2024, 15:26 часа • 3080 прочитания

Унгарският премиер Виктор Орбан е представил своя "мирен план" за Украйна на лидерите на ЕС, съобщи политическият директор на унгарското правителство Балаш Орбан (двамата нямат роднинска връзка - бел. ред.).

Ръководителят на кабинета в Будапеща заяви, че от пътуванията на Орбан до Киев и Москва е станало ясно, че както Украйна, така и Русия били решени да продължат войната. Заради това Унгария започнала преговори с потенциални посредници, сред които Китай, Турция и Доналд Тръмп.

Още: "Унгария не говори от името на ЕС": Външни министри готвят бойкот на Орбан

"Европа и САЩ искат война, а не мир"

"Има две враждуващи страни - Украйна и Русия - и три или четири големи и средни сили, които могат да изиграят решаваща роля като посредници. Това са САЩ, Европа, Китай, но и например Турция, с чиято помощ беше сключено единственото досега частично споразумение по въпроса за черноморските зърнени коридори. Тези страни са първостепенни и решаващи, ако се мисли за истинско миротворчество", каза Балаш Орбан в интервю за унгарското издание Magyar Nemzet.

"Отидохме навсякъде - с цел да установим колко и какви шансове има за мир. Миротворческата мисия пристигна първо в двете враждуващи страни. Вижда се, че Украйна и Русия са много решителни в борбата и без влизането на външни посредници, за съжаление, ще преживеем много грубо разрушение през следващите месеци. След това тръгнахме да преговаряме с потенциалните посредници. Китай и Турция са ангажирани с постигането на мир. Доналд Тръмп също е ангажиран с мира, така че ако отново стане президент на Съединените щати, той сам ще създаде мир за кратко време. Европейците и сегашната американска администрация обаче гласуват за продължаване на войната", атакува шефът на кабинета в Будапеща евролидерите, които помагат всячески на Киев срещу агресора Владимир Путин.

"Министър-председателят информира писмено лидерите на Европейския съвет за опита от преговорите, първата фаза на мирната мисия и унгарските предложения. Ако Европа желае мир и иска да има решаваща дума при уреждането на войната и прекратяването на кръвопролитията, тогава промяната на курса трябва да бъде изработена и осъществена сега", обяви Балаш Орбан.

Още: Погледът на Мелони към Орбан разби социалните мрежи: Вижте СНИМКАТА, която направи фурор

Снимка: Виктор Орбан и Си Дзинпин, X.com/Viktor Orban

Мир ли иска наистина Орбан, или се прекланя пред Путин?

Унгария е част от НАТО и ЕС, но правителството на Орбан следва много различна линия спрямо съюзниците, що се отнася до Украйна. Унгарският премиер често блокира пакети с помощи на блока за Киев и е срещу допълнителни санкции за Русия.

Орбан пое ротационното председателство на ЕС от 1 юли и се впусна в "мисия за мир", посещавайки украинския президент Володимир Зеленски, руския диктатор Владимир Путин, китайския лидер Си Дзинпин, срещата на НАТО във Вашингтон и накрая - бившия американски президент Доналд Тръмп в имението му в Мар-а-лаго. Унгарският премиер е обвиняван, че настоява за прекратяване на огъня в Украйна, без да се съобразява с формулата на Зеленски, а вместо това се доближава повече до исканията на Путин. А те са абсурдни за Киев и Запада - демилитаризация на Украйна, т.е. капитулация, за да има мир, и предаване от Украйна на Русия на незаконно окупираните земи.

Още: Путин отхвърли Запада като посредник за мир и поиска Украйна да се предаде (ВИДЕО)

Путин цитира и "Истанбулския договор" - проектоспоразумение от Истанбул, когато през пролетта на 2022 г., малко след началото на инвазията, украински и руски представители преговаряха. Според диктатора, издирван от съда в Хага, този договор още бил на дневен ред, ако украинците пожелаят. Само че исканията в него биха затрили Украйна като държава - припомнете си тук.

В контекста на активните посещения на Орбан в Москва и Пекин украинският президент Володимир Зеленски заяви, че не всички лидери имат възможност да преговарят за мир, тъй като за това трябва да имат определено ниво на власт. Той посочи големите сили като Китай и ЕС за потенциални посредници. Пекин обаче също не зачита формулата за мир на Зеленски.

Още: Си Дзинпин хвали Орбан и зове световните сили да посредничат между Русия и Украйна (СНИМКИ)

"Ако ЕС не действа сега, после може да е късно"

Планът на Орбан "сега е на бюрото на всеки министър-председател на ЕС", каза още директорът на унгарското правителство. "Нашият подход се основава на реалистична оценка на ситуацията, реалистични цели и подходящ график", твърди той.

Относно ролята на Будапеща в процеса за мир той каза, че тя нито трябва да се надценява, нито да се подценява. "Знаем точно за какво са достатъчни силите на страната и за какво не, но от първия ден на конфликта сме надеждни представители на мира, а същевременно сме единствените, които могат да преговарят с всяка от страните. Самият факт, че тези срещи се проведоха в интервал от две седмици, показва, че Унгария може да играе сериозна роля в посредничеството. Повечето страни по света чакат с години само за да се състои подобна среща. Опитът е от значение в политиката. По време на преговорите го виждам и лично - фактът, че унгарският министър-председател е доайенът на европейската политика, политикът с най-голяма рутина и най-широка мрежа от лични отношения, отваря много врати, които никога не биха се отворили за други. Унгария е способен посредник, както показаха последните две седмици, и сега нашата задача е да обединим този нов подход и да се опитаме да убедим държавите членки на Европейския съюз в плана на Виктор Орбан", каза Балаш Орбан. Какъв е точно планът, остава неясно.

Още: В писмо до ЕС: Орбан разкри какво му е казал Путин за войната и мира

Според началника на политическия кабинет на Унгария целият период на председателството на страната на Съвета на ЕС трябва да бъде използван "за създаване на условия за мирни преговори".

"Ако Съюзът не действа сега, може да не е в състояние да действа по-късно. Все още ни предстоят пътувания и преговори. Намираме се в средата на един много интензивен период", добави той.

Унгария цитира руските опорки за войната и мира

На въпрос за критиките на лидерите на ЕС, отправени към мисията на Орбан - а именно, че няма как унгарският лидер да говори от името на целия блок, Балаш Орбан заяви: "Тези изказвания ясно показват кой само говори за мир и кой има сериозни намерения за него. Възможно е да се каже, че някой не е съгласен с подхода на Унгария, но ако наистина искаме мир, трябва да общуваме помежду си".

Още: САЩ направиха на пух и прах мисията за мир на Виктор Орбан

"Всъщност става дума за това, че има политически сили, които са за война, така че те не искат мир в Европа. Ето защо ги притеснява, че нашата страна показва не само на унгарските, но и на европейските избиратели, че наистина може да се използва различен подход", използва той поредна опорка от наръчника на Кремъл.

Ние виждаме през ситото и не приемаме политиката на самообвинения, тъй като унгарският народ ни потвърди на изборите за Европейски парламент, че трябва да се направи всичко за мира. Ако някой сериозно започне да работи за постигане на мир, е възможно за много кратко време да се промени контекстът, който е застинал в полза на войната.

Балаш Орбан даде да се разбере, че Будапеща няма да чака останалите 26 държави членки на ЕС, а ще движи дневния ред на блока, докато е ротационен председател.

Снимка: Виктор Орбан и Владимир Путин, Getty Images

Как мислят Русия и Украйна?

"Унгарският министър-председател информира подробно лидерите на ЕС за своите посещения. Тези пътувания бяха много важни, защото в момента нашата страна е единствената, която разполага със свежа и конкретна информация за това как мислят враждуващите страни и най-важните участници в посредничеството и как да се ориентират между различните интереси. Ако сме сериозни по отношение на мира, тогава можем да създадем план, който има поне минимален шанс да бъде реализиран", посочи още началникът на кабинета на Виктор Орбан.

Според него САЩ играят ключова роля, докато европейската политика била "напълно празна". "По този въпрос европейската стратегическа автономия е просто мит. Европейците следват администрацията на Байдън, която е заета да се бори за политическо оцеляване. Най-важният въпрос за тях в момента е дали Джо Байдън може да остане в надпреварата за президентския пост, така че те изобщо не се занимават с външна политика. Би било много оптимистично да очакваме промяна от тяхна страна. За разлика от тях, Доналд Тръмп открито води кампания с послание за мир. Аз също участвах в срещата, на която той отново потвърди, че най-важното му намерение е да създаде мир", посочи Балаш Орбан.

Какъв е планът на Тръмп за мир в Украйна, също е неясно - има само спекулации:

"Не" на Киев в НАТО и украински земи за Путин: Планът на Доналд Тръмп

Лагерът на Тръмп показа план за мир - ще принуди и Русия, и Украйна да преговарят

The Sun: Путин е изпратил във Вашингтон план за прекратяване на войната в Украйна

Унгарска атака срещу НАТО

Според Балаш Орбан е опасно, ако добре функциониращият подход на НАТО подход се промени.

"Виждаме, че НАТО иска да принуди държавите членки да действат заедно във все повече области. Те искат да имат обща доктрина за сигурност в Тихия океан или обща доктрина за начина, по който търгуваме с държави извън НАТО. Тези въпроси не трябва да бъдат част от преговорите в НАТО. Ако превърнем отбранителния алианс в организация, подкрепяща блокадата и новата логика на Студената война, която също така редовно провежда активни военни операции извън територията си, тогава ще имаме големи проблеми през следващите десетилетия", смята шефът на унгарския кабинет.

Балаш Орбан досущ като Дугин

"Трябва да се разбере, че предишният неолиберален свят, който се характеризираше с определена идеология в международната политика, приключи. Настъпи ерата на суверенитета, което означава, че светът се е променил по такъв начин, че се появяват различни центрове на властта. Те имат различни политически, социални, икономически и цивилизационни предпоставки, които не трябва да се потискат, а трябва да се създадат рамки за сътрудничество и нов баланс на силите, защото в противен случай светът ще се превърне в хаос и Третата световна война ще бъде неизбежна (...) Ето защо нашият подход е, че военните конфликти и икономическата блокада - свързаната с тях политика на санкции и търговската война - не служат за развитието на един стабилен, нов световен ред, който е важен за всички през следващите десетилетия", гласят размислите на Балаш Орбан, наподобяващи досущ идеологията на руския ултранационалист Александър Дугин за многополюсен свят. Дугин е считан за "мозъка на Путин".

Още: Идеите на Дугин са гавра с жадния за свобода руснак: Говори създателят на "Стража" (ВИДЕО)

Стрелбата срещу Тръмп - унгарски прочит

Относно стрелбата срещу Доналд Тръмп на митинг в Пенсилвания тази събота Балаш Орбан заяви, че това било "заглушаване и дискредитиране на гласовете, подкрепящи мира", което щяло да доведе до още и още насилие.

"Вечеряхме с президента Тръмп два дни преди опита за покушение и той беше наясно, че ще бъде направено всичко възможно, за да не се върне и да оправи нещата. Но вече се виждаше, че той има такава сила и устрем, че няма да даде кожата си евтино", посочи ръководителят на кабинета на Виктор Орбан.

Още: Евролидерите готвят наказание за Орбан след визитата му при Путин

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес