Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Военният лидер на НАТО: Алиансът е готов за пряк сблъсък с Русия

22 март 2024, 15:08 часа • 4463 прочитания

Страните от НАТО се подготвят за потенциален пряк сблъсък с Русия, съобщи председателят на Военния комитет на Алианда адмирал Роб Бауер в интервю за ArmyInform. На 21 март той беше в Украйна: Военният лидер на НАТО пристигна в Киев и отправи послание към Путин.

Според него военният съюз е осъзнал промяната в ситуацията със сигурността още през 2014 г. - след руската окупация на Крим. От 2019 г. насам страните от НАТО са започнали да се връщат към колективната сигурност, като са променили отбранителната си стратегия, оперативното планиране и силите, необходими за изпълнението на всички задачи.

Още: "Нуждаете се от хора": НАТО със съвет за допълнителна мобилизация в Украйна

"Готови ли сме? Отговор: Да!"

"Сега всички разбираме, че в контекста на завръщането към колективната сигурност времето не е на наша страна. Защото врагът решава кога и къде да ви нападне и колко дълго ще продължи конфликтът. Украйна, за съжаление, се е убедила в това. Готови ли сме ? Отговор: Да! Това е основната ни задача - да бъдем подготвени. Ако това (войната - бел. ред.) се случи днес, тогава трябва да се борим с това, което имаме. Винаги е комбинация от това да бъдеш подготвен за днешния ден и в същото време да подобряваш възможностите за бъдещето", каза Бауер, цитиран от УНИАН.

Снимка: Getty Images

Още: Война на Русия с НАТО: Нови сигнали. Лятна руска офанзива в Украйна - перспективи (ВИДЕО)

Роб Бауер спомена България като важна част от източния фланг

Адмиралът също така отбеляза, че от 2016 г. насам Алиансът е разширил присъствието си в Прибалтика, а с избухването на пълномащабната война, подпалена от Владимир Путин - и в Словакия, Унгария, Румъния и България.

Още: Путин не изключи възможността за начало на война между Русия и НАТО

"Сега разполагаме с осем такива бойни групи с размер на батальон, които при необходимост могат да бъдат обединени в бригада. Съответните държави непрекъснато работят по този механизъм. Ако са необходими още, тогава ще го разгледаме. Но засега това е достатъчно", отбеляза нидерландският военен.

Още: Война на Русия с ЕС - с какво и как ще отговори НАТО: Коментира ген. Съби Събев (ВИДЕО)

В същото време Бауер отбеляза, че съвременната война има и други измерения - например киберпространството или атаките в Космоса, а Русия има и начини да упражнява влияние в Арктика, западната част на Атлантическия океан, Африка, Средиземно море, Черно море. Според него е грешка да се съсредоточаваме само върху източния фланг на НАТО, защото руснаците не са само там.

Още: Дуда: Има данни, че Путин може да нападне НАТО още в 2026 г.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес