Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Водещ на BBC напусна след скандал с еротични снимки с тийнейджър

23 април 2024, 07:11 часа • 1651 прочитания

Водещият на новините Хю Едуардс подаде оставка от BBC по "медицински причини", съобщиха от телевизията, девет месеца след като бе въвлечен в скандал заради секс снимки с участието на тийнейджър.

62-годишният Едуардс беше водещ в телевизията на ключови събития, като смъртта и погребението на кралица Елизабет II, но беше отстранен през юли 2023 г., когато се появиха първите обвинения.

"Днес Хю Едуардс напусна BBC", се казва в изявление на телевизионния оператор. "След 40-годишна служба Хю обясни, че решението му е взето въз основа на медицински съвет от лекарите му. BBC прие оставката му, която според нея ще позволи на всички страни да продължат напред. Не смятаме за уместно да коментираме повече", се казва още в изявлението.

Когато скандалът избухна миналата година, новината доминираше в новинарските емисии и вестниците във Великобритания.

Още: Японският премиер се възмути от партийно парти с разголени танцьорки (ВИДЕО)

Подробности за секс скандала

По-рано тази година BBC се извини на семейството на мъжа, на когото според телевизията Едуардс е платил за снимки с изричен сексуален характер, когато е бил тийнейджър.

Когато обвиненията станаха водеща новина през юли миналата година, съпругата на Едуардс Вики Флинд заяви, че бащата на пет деца "страда от сериозни проблеми с психичното здраве" и е бил приет в болница.

Снимка: Getty Images

Семейството на мъжа се е оплакало на BBC от Едуардс през май 2023 г. Но едва два месеца по-късно, когато таблоидът "The Sun" вече е бил готов да публикува материал с подробности за обвиненията, висшите ръководители са били информирани за проблема. Това се твърди в доклад, поръчан от телевизионния оператор.

Още: Конгресът на САЩ се тресе от секс скандал

Семейството твърди още, че мъжът, който е бил тийнейджър, когато е работил с Едуардс, се е пристрастил към крек-кокаина. Мъжът, чиято самоличност никога не е била съобщавана, обаче отхвърли тези твърдения като "глупости". Самият Едуардс не е направил публичен коментар относно секс скандала. Що се отнася до полицията - нейни представителите са заявили, че не са открити доказателства за извършено престъпление.

Снимка: Getty Images

Марката и имиджът на BBC са изградени на базата на общественото доверие, но през последните години телевизията беше разтърсена от скандали, при които някои известни личности бяха разкрити като серийни сексуални престъпници, припомня БГНЕС.

Още: Журналисти на BBC в Газа обвиниха медията в пристрастност и непрофесионализъм

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес