Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Внимавайте при пътувания в Германия: Службите там предупреждават за размирици на 7 октомври

04 октомври 2024, 16:16 часа • 868 прочитания

Германският полицейски профсъюз (GdP) изрази загриженост за потенциални безредици на 7 октомври, когато се отбелязва годишнината от нападението на "Хамас" срещу Израел.

„Очакваме благоприличие от всички в Германия на годишнината от 7 октомври“, заяви председателят на GdP Йохен Копелке днес, 4 октомври. Полицията предприема решителни и последователни действия срещу извършителите на насилие и бунтовниците, каза той и добави, че всички органи за сигурност в Германия ще имат „огромна нужда от персонал“ след три дни.

Говорителят на берлинския клон на профсъюза Бенямин Йендро заяви пред RND, че властите се подготвят за „динамична, общоградска ситуация“ поради напрегнатата атмосфера. „Гледаме с голяма загриженост на предстоящите дни“, каза той. Йендро допълни, че пропалестинските събрания вече са прераснали в антисемитски и насилствени инциденти. Последните събития в Близкия изток, свързани с Израел, Ливан и Иран, биха могли да повлияят на обществените демонстрации в града.

Още: Заради критики към нападението срещу Израел: Иран привика европейски посланици

На 7 октомври 2023 г. палестинската организация "Хамас" и други бойци извършиха терористична атака срещу Израел, при която бяха убити около 1200 души, а около 240 души бяха отвлечени като заложници в Ивицата Газа. И до днес там остават над 100 пленници.

Израел отговори с ожесточена и продължаваща и към момента война в Газа, която вече се разширява на север към Ливан. Там действа подкрепяната от Иран шиитска групировка "Хизбула". Конфликтът предизвика многобройни пропалестински демонстрации по целия свят, включително в Германия, някои от които бяха изпълнени с насилие.

Снимка: Getty Images

Още: Израел обяви, че е убил де факто премиера на Ивицата Газа от "Хамас" (СНИМКИ)

Германското разузнаване предупреждава за антиизраелски протести

Германската агенция за вътрешно разузнаване, официално наречена Служба за защита на Конституцията (BfV), предупреди за увеличаване на антиизраелските и антисемитските протести в Германия по повод годишнината от атаката на "Хамас". Председателят на BfV Томас Халденванг заяви в петък, че годишнината може да послужи като „пусков механизъм за широки части от протестния спектър“. Халденванг добави, че настоящата ситуация съдържа значителен потенциал за засилване на емоциите, поляризация и радикализация сред досегашните умерени участници.

Той отбеляза, че потенциалната опасност от терористични атаки срещу еврейски и израелски граждани и институции, както и срещу Запада като цяло, значително се е увеличила през последните шест месеца. Според оценката на BfV Берлин вероятно ще бъде централна точка на протестите, които се очакват на 7 октомври. На този ден в столицата са планирани няколко демонстрации, в допълнение към възпоменателните събития.

Още: Германия призова гражданите си да напуснат Иран

Поради „огромното значение“ на лидера на "Хизбула" Хасан Насрала, убит при израелски въздушен удар в Бейрут, и големия брой жертви сред цивилното население в Ливан, BfV предупреждава, че не могат да бъдат изключени насилствени действия от страна на отделни лица или малки групи срещу израелски или еврейски обекти. Халденванг заяви, че антисемитизмът е „широк път към почти всички форми на екстремизъм и по този начин е мощен източник на опасност за нашата демокрация“. От 7 октомври 2023 г. насам престъпленията, свързани с антисемитизма, са достигнали най-високата си стойност за всички времена, каза той.

Още: Войната на Израел с "Хизбула", "Хамас" и Иран: Какво и защо

Германско-палестинското дружество се разграничава от десните екстремисти

Председателят на Германско-палестинското дружество Назих Мушарбаш се дистанцира от част от пропалестинските демонстрации в коментар за RBB-Inforadio. Той заяви, че ако по време на демонстрациите се нарушават законите, това ще бъде наказуемо и няма да бъде подкрепено от организацията. „Ето защо ние не призоваваме за митинги от Германско-палестинското дружество, защото не искаме тези хора да са с нас“.

Това се отнася както за десните екстремисти в Германия, така и за ислямистите, каза той. „Те ни пречат и вредят на нашата кауза. Те не са представители на огромното мнозинство, мирното огромно мнозинство от палестинците в Германия. Или сте за Израел, тогава сте против Палестина, или обратното - това не е правилно“, заяви Мушарбаш. Всички трябва да работят заедно за постигането на мир, смята той.

В същото време Мушарбаш призова германското правителство да окаже натиск върху Израел да прекрати окупацията на Западния бряг.

Още: "Хамас" пое отговорност за атентата в Тел Авив

Източник: dpa

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес