Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ВИДЕО: Ракети с голям обсег за Украйна - какво се готви да даде Великобритания?

10 февруари 2023, 07:35 часа • 9601 прочитания

Украйна се подготвя да използва ракети с голям обсег за удари в Крим - украинският полуостров, анексиран незаконно от Русия през 2014 година. Ракетите, който евентуално ще се използват, ще дойдат с помощта на Великобритания, пише The Times.

Става въпрос за осигуряване на средство да се води война, базирана на превантивни удари - преди руските сили да имат възможност да се разположат на активната фронтова линия с достатъчно техника и оборудване, което означава кървави битки и трупане на загуби и за украинската армия. За целта следва да могат да се удрят бази и логистика, които са по-далеч от активния фронт, отколкото е обсегът на оръжията, с които Украйна сега разполага.

За какви ракети говорим - за противокорабните "Харпун" (Harpoon) и за ракетите "земя-въздух" Storm Sahdow. Те имат различни подмодели с различни спецификации, но "Харпун" могат да поразяват цели в дистанция до 240 километра, a Storm Shadow - до 560 километра. Трябва обаче да се уточни, че има версии на ракетите за продажба за граница и те са с по-слаби параметри от най-доброто - например официалната версия за износ на Storm Shadow, която е съвместна британо-френска разработка (на British Aerospace и Matra), е с обсег 250 километра. Harpoon е американска разработка.

Сидхарт Каушал от Кралския съвместен институт за отбранителни изследвания твърди, че противокорабните ракети Harpoon, които Дания вече прехвърли на Украйна, могат да бъдат адаптирани за изстрелване от камиони, въпреки че в този случай те ще имат по-ниска точност при стрелба по наземни цели. Каушал каза още, че ракетите Storm Shadow също могат да бъдат изстреляни от земята, но най-вероятно ще бъдат инсталирани на самолети.

Една ракета Harpoon струва около 1,2 милиона паунда, ракетата Storm Shadow струва около 2,2 милиона паунда.

На 8 февруари, по време на необявено посещение на украинския президент Володимир Зеленски в Лондон, британският премиер Риши Сунак потвърди, че Великобритания се готви да прехвърли "оръжия с по-голям обсег" на Украйна. Британското правителство не уточнява какво точно се има предвид под това, но по-рано Лондон обяви възможността да прехвърли на Украйна ракети с голям обсег. Прехвърлянето на ракети Storm Shadow в Киев изглежда малко вероятно за експертите, интервюирани от The Times, тъй като това би означавало, че Обединеното кралство прехвърля оръжия с по-голям обсег на Украйна, отколкото САЩ, което ще постави Вашингтон в неудобно положение, пише БГНЕС, позовавайки се на статията в британското издание.

Въпреки предишните опасения на Лондон за възможността от ескалация на конфликта поради доставката на оръжия с голям обсег, правителството на Обединеното кралство сега обсъжда колко ракети Обединеното кралство може да прехвърли на Украйна.

Кремъл: Далекобойните оръжия за Украйна няма да възпрат Русия

Междувременно френският президент Еманюел Макрон предупреди, че дори европейските съюзници на Украйна да вземат решение за изпращането на бойни самолети на Киев, те не могат да бъдат изпратени през "следващите седмици".

"Не изключвам нищо... но това не отговаря на днешните изисквания", каза Макрон след среща на върха на ЕС в Брюксел, на която присъства президентът на Украйна Володимир Зеленски.

Украйна иска западни бойни самолети, ракети с голям обсег и тежки танкове (за танковете вече има зелена светлина), но също така е изправена пред критичен недостиг на по-основни доставки като артилерийски снаряди. Великобритания предложи да обучава украински пилоти на западни самолети, докато Полша и Словакия обмислят да изпратят повече от съветските изтребители МиГ-29, които Киев вече използва. Но съюзниците на Украйна са нервни, че разполагането на модерни западни изтребители ще провокира допълнителна ескалация от страна на Москва и ще рискува открит конфликт между НАТО и Русия.

Макрон и другите лидери на ЕС в Брюксел приветстваха Зеленски като герой и обещаха да стоят до Украйна до победата, но бяха предпазливи за предоставянето на изтребители. "От съществено значение е съюзниците да предпочитат най-полезното оборудване" и "най-бързото", твърди Макрон, цитирайки гаубиците "Сезар" и системата за отбрана земя-въздух със среден обсег MAMBA, доставени от Франция. Може да се наложи да се увеличат доставките на артилерийски оръжия и боеприпаси, за да се позволи на Украйна да започне или да устои на наземни офанзиви, добави той, като обеща "да работи по това през следващите дни".

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес