Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Великобритания затяга дисциплината, погна просяците по улиците

27 март 2023, 22:42 часа • 5571 прочитания

Британското правителство е решено да изчисти английските улици от просещи хора и да санкционира сериозно тези от тях, които го правят като част от престъпни банди. Премиерът Риши Сунак обяви в понеделник мащабен план за справяне с антисоциалното поведение, като подчерта, че целта е да се демонстрира нулева толерантност и незабавно правосъдие за такива прояви. Той подчерта, че случващото се през последните години в страната не е характерно за британското общество и спешно трябва да се промени.

На много места пред магазини и банкомати лежат просещи хора, като се смята, че значителна част от тях работят за организирана престъпност от други държави, сред които и България. Затова полицията и социалните служби ще получат право и финансиране да разчистят улиците от тях. Нуждаещите се от подслон и психиатрична помощ ще бъдат насочвани към специализирани заведения, а просещите с цел печалба ще бъдат глобявани, а босовете им съдени.

Въвежда се нова финансова санкция до 1000 паунда за подобни антисоциални прояви. Тя ще се налага и на хора, които изхвърлят старите си вещи на улиците или сред природата, както и на създателите на графити. Те ще бъдат задължени да изчистят рисунките си по обществени места, облечени в специални ярки дрехи. Тази “униформа” да носят и всички извършители на хулигански прояви, докато полагат общественополезен труд. Целта е обществото да вижда, че правосъдие за проявите им се раздава, и то бързо.

Като част от плана си за справяне с антисоциалното поведение британското правителство реши да забрани употребата на така наречения райски газ. Решението бе взето въпреки становище на националния комитет по наркотичните вещества, че това не е необходимо, защото криминализирането на диазотния оксид ще затрудни контрола върху употребата му, тъй като тя ще премине в ръцете на организираната престъпност. Властите обаче се сблъскват с все повече случаи на парализа вследствие на предозиране с него. Техни проучвания показват, че той е второто най-употребявано вещество сред младите хора между 16 и 24 г. след канабиса, предава 24 часа.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес