Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Вечерен час и затваряне на обществени места в Европа заради коронавируса

14 октомври 2020, 06:13 часа • 5540 прочитания

Чехия въведе 3-седмично затваряне на училищата, баровете и клубовете, докато Европа се бори с рязкото увеличение на случаите на заразяване с коронавируса, информира БГНЕС. Чехия има най-високия процент на нови инфекции на 100 000 души в региона. В Холандия беше обявено частично блокиране и маските станаха задължителни в публичните закрити пространства.

Междувременно, приемането на заразени в болници отново нараства бързо в много страни. Лечебните заведения в Париж биха могли да запълнят 90% от леглата си за интензивно лечение до края на следващата седмица, предупреди Мартин Хирш, ръководител на публичната болнична група APHP. Очаква се президентът Еманюел Макрон да обяви допълнителни ограничения в телевизионно обръщение днес (14.10.20 г.). Съобщения в местните медии предполагат, че градовете, считани за горещи точки, включително Париж, могат да бъдат изправени пред вечерен комендантски час.

По-рано германският канцлер Ангела Меркел заяви, че "наблюдава с голяма загриженост" ситуацията в Европа. В своя доклад от 13-ти октомври Европейският център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC) показва, че потвърдените нови случаи на коронавирус в Чешката република през последните 14 дни възлизат на 55 538 - по-високи от 42 032р регистрирани за същия период в съседна Германия, чието население е осем пъти по-голямо. През март Чешката република бързо наложи строги карантинни мерки, затваряйки границите си и изисквайки задължително носене на маски. Но в края на юни ограниченията, включително задължителните маски, бяха премахнати и бе организирано огромно празненство на Карловия мост в Прага, за да се отпразнува така нареченият край на коронавирусната криза.

Атанаска Маркова
Атанаска Маркова Отговорен редактор
Новините днес