Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В Русия се провалиха изпитанията на ракетите с ядрено оръжие "Ярс" и "Булава": Данни на украинското разузнаване

04 ноември 2023, 13:00 часа • 13694 прочитания

Русия е провела неуспешни изпитания на ракети носители на ядрено оръжие - балистичните "Ярс" и "Булава". Това съобщи Главно разузнавателно управление на Украйна на страницата си във Facebook

На 1 ноември са се провели изпитанията на междуконтиненталната балистична ракета РС-24 "Ярс" от космодрума Плесецк в Архангелска област. Целта на ракетата е била поставена на полигона Кура в Камчатка, а изпитанието е проведено от боен екипаж на 33-та гвардейска ракетна армия от Ракетните войски със стратегическо предназначение на Русия.

Ракетата „Ярс“ е излязла от курса, по същия начин както това се случи и на 25 октомври 2023 г., сочат данните на украинското разузнаване.

"Ярс" е стратегическа междуконтинентална балистична ракета с твърдо гориво, приета на въоръжение от Руската федерация през 2009 г. и с обявен обсег от 11 000 км и взривна мощност, равна на един милион тона тротил. Руските пропагандисти твърдят, че нито една система за противовъздушна отбрана не е в състояние да я свали. 

Още: Крилати ракети в Японско море изстреля Северна Корея

Също на 25 октомври руснаците са завършили и тестово изстрелване на балистичната ракета РСМ-56 "Булава" от подводния ракетен крайцер "Борей". И този тест също е бил неуспешен.

Докладът на разузнаването отбелязва, че Русия има сериозни проблеми и с тежката междуконтинентална балистична ракета РС-28 "Сармат", която е един от ключовите проекти в модернизацията на стратегическите ядрени сили на Руската федерация. 

Ракетата "Сармат" се произвежда в Русия от 2009 г. Според първоначалните планове на Москва тя трябваше да влезе в експлоатация още преди пет години – през 2018 г., но датата постоянно се отлага. В крайна сметка „Сармат“ беше въведен на въоръжение едва през септември 2023 г. – след първото и единствено пълноценно изпитание, извършено през април 2023 година.

Още: Русия тества изстрелване на междуконтинентална балистична ракета (ВИДЕО)

Всички изброени проблеми на стратегическите ядрени сили на Русия са пряко следствие от санкционната политика на цивилизования свят срещу Москва заради нейната война срещу Украйна, както и на невъзможността на научните, техническите и индустриалните бази на Русия да произвежда необходимите компоненти сама вместо да използва вносни, заключават от разузнаването.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес