Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В Русия приеха закон за лишаване от гражданство за дискредитация на армията

19 април 2023, 10:36 часа • 1039 прочитания

Държавната дума (долната камара на парламента) на Русия прие във вторник ускорено на второ и трето четене проекта на закона „За гражданството в Руската федерация“.

Документът беше внесен в Държавната дума на 29 декември 2021 г. от издирвания от Трибунала в Хага руски президент Владимир Путин.

Според текстовете в закона гражданин на Руската федерация няма да може да се откаже от гражданство при наличие на „неизпълнено задължение към Руската федерация, установено от федералния закон“ (например наборна служба, мобилизация и др.);

Същевременно от придобито гражданство (т.е. получено не по рождение) могат да бъдат лишени извършилите различни престъпления, включително подготовка и опит за атентат. Придобито гражданство може да бъде отнето и за извършване на определени „действия, които представляват заплаха за националната сигурност на Руската федерация“, както и за „дискредитиране на армията“ или сътрудничество с „нежелана организация“.

ОЩЕ: Руски актьор бе глобен 50 хил. рубли за дискредитация на руската армия

Както по-рано обяви Валентина Казакова, началник на Главната дирекция по въпросите на миграцията към Министерството на вътрешните работи на Русия на заседание в Държавната дума, в настоящата ситуация „тези поправки в закона са просто необходими“, цитира думите й "Медуза". Същевременно е важно да се отбележи, че според Конституцията на Руската федерация лице, родено в Русия, не може да бъде лишено от гражданство, т.е. поправките се отнасят само до придобилите впоследствие руско гражданство.

Според одобрение текстове лицата, на които е отнето гражданството, ще имат право да кандидатстват отново за него след срок от поне 3 години.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес