Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В Русия готвят нова процедура за признаване на убити войници

14 март 2023, 14:51 часа • 3054 прочитания

Главният секретар на партията на Владимир Путин "Единна Русия" Андрей Турчак обяви внасянето в Държавната дума на проект на закон за опростяване на процедурата за признаване на руски войници за безследно изчезнали и загинали.

"Сега, за да бъде обявен войник ​​за мъртъв, ще бъде достатъчно да има изявление от командира, който е видял смъртта му. Ако няма преки свидетели на това, но лицето е в неизвестност, признаването му за изчезнал ще отнеме не повече от шест месеца. След получаване на статут на безследно изчезнал, членовете на семейството ще могат да инициират процедурата за признаване на боеца за мъртъв чрез съда", написа Турчак в своя канал в Телеграм.

Той напомни, че според действащите правила, за да се потвърди смъртта на изчезнал военнослужещ, трябва да се изчакат две години от края на военните действия.

Новият закон ще важи за всички случаи след 24 февруари 2022 г., и ще важи за военнослужещи (включително мобилизирани), безследно изчезнали или загинали във военните действия в Украйна и пограничните райони.

Съгласно украинските данни към днешна дата, приблизително убитите руски войници в Украйна са над 160 000.

ОЩЕ: Загубите на руската армия в Украйна са по-големи от всички войни на Кремъл след Втората световна война

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес