Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В ООН са потресени от гибелта на нови 200 мигранти в Средиземно море

22 юни 2018, 08:50 часа • 1182 прочитания

Управлението на Върховния комисар на ООН за бежанците e потресено от съобщенията за смъртта на над 200 емигранти край либийските брегове през последните няколко дни. В разпространено в четвъртък в Женева заявление се призовава световната общност да активизира спасителните операции в Средиземно море, предаде БГНЕС.

Комисариатът смята, че трябва "да се осигури (на нелегалните емигранти - бел. ред.) защита в страната на първото убежище" и да се предоставят "алтернативни пътища за бежанците в Либия, опитващи да пресекат морето".

Комисарят Филипо Гранди, който оглавява това ведомство на ООН, подчертава, че "никога не е била толкова спешна задачата да се потърсят дълбочинните причини (за емиграцията - бел. ред.), да се подобрят условията в Либия и другите страни по маршрута (на емигрантите - бел. ред.), да се осигури безопасна алтернатива и винаги да се спасяват хората в морето.

Припомняме, че по данни на ООН броят на удавилите се в Средиземно море от началото на годината бежанци и емигранти е надвишил 1000 души. Според Международната организация за емигрантите, от 1 януари в страните от Европа, основно в Италия, по море са пристигнали над 40 000 души.

Основен транзитен път към Европа през Средиземно море е Либия. Според местните власти там се намират около 700 000 очакващи прехвърляне емигранти.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес