Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В Грузия събират пари за арестуваните от протестите заради чуждестранните агенти

03 юни 2024, 08:15 часа
Реклама

Хиляди грузинци се събраха в столицата Тбилиси на благотворителен концерт, целящ да събере средства за арестуваните по време на продължилите седмици наред протести срещу закона за "чуждото влияние".

Грузинският парламент прие закона, който предизвиква разногласия, преодолявайки президентското вето върху законопроекта, който според критиците е отражение на руското законодателство, използвано от Москва за заглушаване на инакомислието. Законът вече е подписан от Шалва Папуашвили, председател на грузинския парламент, след като грузинският президент Саломе Зурабишвили категорично отказа да го стори, въпреки обвиненията, че не си изпълнява задълженията след като ветото ѝ е беше отхвърлено. Брюксел и Вашингтон предупредиха, че този ход ще отклони черноморската държава от пътя ѝ към членство в Европейския съюз: Европа иска наказание за Грузия заради проруския закон, довел до масови размирици

Това предизвика почти два месеца ежедневни протести, при които полицията използва сълзотворен газ и водни оръдия, за да разпръсне митингите, като бие и арестува демонстранти.

Хиляди хора се събраха на централния площад "Република" в Тбилиси за концерт на открито на грузински групи и певци. Организаторите заявиха, че целта на концерта е "събиране на дарения за демонстрантите, арестувани по време на протестите", пише БГНЕС.

Още: След преодоляно президентско вето: Законът за чуждестранните агенти в Грузия влиза в сила до дни (ВИДЕО)

Няма прошка за управляващите

Мнозина от присъстващите на концерта изразиха гнева си към управляващата партия "Грузинска мечта", която е изправена пред лавина от обвинения, че отклонява Грузия от западната ѝ траектория и я връща в орбитата на Русия.

"Затвориха някои от нас, но ние ще победим - "Грузинска мечта" брои последните си месеци на власт“, каза 38-годишният графичен инженер Нико Ладария. "Те приеха закона в руски стил против волята на грузинския народ и въпреки ясните предупреждения, че той убива перспективите на Грузия за членство в ЕС", заяви той пред АФП.

Още: Докато се разправя с чуждите агенти, грузинският Путин се грижи за парите си като сменя закона

Законът задължава неправителствените и медийните организации, които получават поне 20% от финансирането си от чужбина, да се регистрират като "организации, преследващи интересите на чужда държава".

"Грузинска мечта" настоява, че е ангажирана с европейските стремежи на Грузия, и заявява, че законът ще осигури прозрачност по отношение на финансираните от Запада субекти, които според нея подкопават суверенитета на страната.

Грузински активисти, независими журналисти и опозиционни политици обвиняват правителството в съгласувана кампания на насилие и заплахи. Напрежението се увеличи преди парламентарните избори през октомври, които се считат за ключов тест за демокрация.

Кандидатурата на Грузия за членство в ЕС е залегнала в конституцията на страната и се подкрепя - според проучванията на общественото мнение - от над 80% от населението.

Още: "Закон в руски стил": САЩ предупреди Грузия за последствия

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес