Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В Германия: Граждани на Беларус завеждат дело срещу режима на Лукашенко

05 май 2021, 13:20 часа • 732 прочитания

Десет беларуски граждани подадоха наказателна жалба в Германия срещу президента Александър Лукашенко и членове на неговата администрация за престъпления срещу човечеството. Федералната прокуратура потвърди пред AФП, че е получила жалбата, пише БГНЕС.

Адвокатите на ищците Марк Лупшиц, Онур Озата, Роланд Краузе и Бенедикт Лукс заявиха, че са документирали над 100 примера за „насилие, системни изтезания и други злоупотреби“ по време на протестите срещу предполагаемата изборна измама от август 2020 г.

"Действащото правителство силно потиска собственото си население с репресии, включващи произволни арести, политически мотивирани престъпни преследвания и други форми на репресии", казаха те.

Адвокатите добавиха, че всички ищци са били неправомерно затворени и са докладвали случаи на "фалшиви арести, изтезания и малтретиране". Освен това те са били държани в твърде малки килии или транспортни превозни средства и са били физически малтретирани, заплашвани, обиждани и унижавани по други начини“.

Делото се завежда на принципа на универсалната юрисдикция, която позволява на чужда държава да преследва престъпления срещу човечеството, включително военни престъпления и геноцид, независимо къде са извършени.

През февруари германското правителство заяви, че е готово да приеме 50 противници на Лукашенко, след като те бяха подложени на тежки репресии от режима. През август Лукашенко спечели за шести пореден път изборите в Беларус, последва вълна от критики и обвинения за фалшифициране на изборния резултат. Опозиционният лидер Светлана Тихановская, която твърди, че е спечелила вота, избяга в чужбина.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес