Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Урсула фон дер Лайен даде повече работа на Мария Габриел

27 ноември 2019, 12:08 часа
Реклама

Новият председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен представи преди около час пред депутатите в Европейския парламент (ЕП) състава на бъдещата европейска комисия. Тя съобщи по време на изслушването, че променя името на ресора на българския еврокомисар Мария Габриел.

„Културата и образованието са това, което свързва историята ни с нашето бъдеще. Те ни правят уникални - нашата душа, култура, разнообразие, наследство. Знам, че с Мария Габриел те са в сигурни ръце. Затова се радвам да съобщя, че нейният ресор ще бъде преименуван на комисар по иновациите, изследванията, културата, образование и младеж“, заяви в Страсбург Урсула фон дер Лайен.

Като един от основните си приоритети тя обяви твърдата решимост на есипа си за борба с климатичните промени. "В областта на климата светът има нужда от лидерство, въпросът е екзистенциален. 85% от хората работят в крайна бедност, уязвими са от тези промени. Венеция е под вода, Португалия гори, нямаме нито минута за губене, когато говорим за борбата с измемението на климата. За нас те са екзистенциално предизвикателство", заяви фон дер Лаейн. Тя обеща да се погрижи за осигуряването на средства за адаптирането на икономиките към по-ниско потребление на фосилни горива.

Първата жена председтале на Европейската комисия изтъкна като предимство на екипа си равнопоставеността на половете. „Екипът произхожда от различни държави, хора с ралични професии. Има почти толкова жени, колкото и мъже, само една жена ни липсва, за да постигнем истински баланс на пола. Всеки член на моята комисия за първи път ще участва в кабинет с равенство на половете. За първи път ще постигнем такова равенство на всички нива. Ще работим като един екип в интерес на Европа“, заяви тя. По време на дебатите от Евпорейската народна партия също акцентираха на това равенство и заявиха подкрепата си за Урсула фон дер Лайен. От Партията на европейските социалисти обаче обещаха, че ще бъдат изключително взискателни към бъдещата комисия по отношение на многогодишната фенансова рамка и социалната политика. „Макар че ще получите по-голяма подкрепа от Парламентарната асамблея на социалистите и демократите отколкото през юли“, подчерта в изказването си председателят на ПЕС Сергей Станишев. Ска Келер от Зелените обаче заяви, че парламентарната й група няма да подкрепи комисията заради половинчатостта на мерките за борла с промените на климата и в социалната сфера.

Европейският парламент гласува в 13 часа българско време състава на комисията поименно и с обикновено мнозинство. 

Преди това всяка политическа група ще обсъди как ще гласува.

Новата комисия започва мандата си без британски еврокомисар след отказа на премиера Борис Джонсън да номинира кандидатура на Обединеното кралство, мотивирайки се с извънредните избори. Три страни - Унгария, Румъния и Франция пък трябваше да представят нови кандидати, след като унгарецът Ласло Трочани и румънката Рована Плумб бяха уличени в конфликт на интереси, а французойката Силви Гулар не бе одобрена от парламентарните комисии по индустрия и вътрешен пазар след второ изслушване.

В понеделник новият състав на Европейската комисия беше одобрен от Съвета на ЕС.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес