Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Унищожените ирански ракети в Котлубан: CNN показа цялата операция на украинците (ВИДЕО)

16 октомври 2024, 16:08 часа • 1438 прочитания

Повече от 7000 украински удара с дронове са били нанесени на територията на Русия до момента през 2024 година. Най-далечният от тях е достигнал повече от 1700 км навътре в страната спрямо границата с Украйна.

Ударите с безпилотни летателни апарати с голям обсег са насочвани към военни обекти - например складове за боеприпаси, както и към национална инфраструктура като петролни рафинерии: Гори като кибрит: Пожарът в най-големия петролен терминал в Крим се разраства (ВИДЕО).

Как работи отрядът за безпилотни самолети с голям обсег?

Всичко това е дело на тайно украинско звено за дронове, контролирано от военното разузнаване (ГУР). CNN разказва в свой репортаж как действат операторите на безпилотните машини от тази структура. Членовете ѝ наричат себе си Отряд за безпилотни летателни апарати с голям обсег на действие. Само двама души от отряда са упълномощени да говорят, и то представени само с позивните си: Серж, командир на операциите с дронове с далечен обсег на действие на ГУР; и Вектор, командир на подразделение. Серж казва, че лично е наблюдавал над 500 атаки с далекобойни безпилотни апарати в Русия след пълномащабното ѝ нахлуване в Украйна през февруари 2022 г.

Американските журналисти са прекарали два дни в пътуване из страната заедно с тайното звено, докато то се е подготвяло да изстреля в Русия над 100 дрона през нощта срещу 29 септември. CNN не разкрива местоположението на посетените обекти от съображения за оперативна сигурност.

Още: Какво съдържа Планът за победа на Зеленски: Публикуваха подробностите

Конкретните удари по Русия

Украинците са се целили по влакови вагони, намиращи се в склад за боеприпаси и натоварени с наскоро доставени ирански ракети. Съоръжението се намира в покрайнините на малкото селце Котлубан във Волгоградска област на Руската федерация. Припомняме, че именно на 29 септември там имаше атака и пожари: Стотици украински дронове в атака: Пожари в Русия и нов ударен склад за оръжие (ВИДЕО).

Нападенията с дронове с далечен обсег стават все по-значима част от войната. През септември дронове на подразделението удариха руски склад за боеприпаси между Москва и Санкт Петербург, в Тверска област. Украинците твърдят, че нападението в Торопец е довело до унищожаването на склад, в който се съхраняват тактически ракети „Искандер“, както и авиационнибомби и артилерийски боеприпаси. Ударът е предизвикал мощни експлозии, видими на километри.

А през юли украинците твърдят, че са ударили петролна рафинерия на руското черноморско крайбрежие, като са предизвикали голям пожар там.

Нуждата от далекобойни оръжия: говорят операторите на дронове

Руската противовъздушна отбрана обаче осуетява много украински атаки с дронове. Успеваемостта на ГУР, изчисляват от подразделението, може да стигне до 95%, ако САЩ дадат разрешение за използване на западни далекобойни оръжия при атаки на руска територия. Руският диктатор Владимир Путин обаче предупреди, че Москва ще счита всяко нападение срещу нея, подкрепено от ядрена сила, за съвместна атака - това бе поредното му сплашване с ядрено оръжие.

Още: Младите украинци да тръгват на война: Съвети от САЩ предизвикаха язвителни отговори (ОБЗОР - ВИДЕО)

Операторът на дрон с позивна Вектор казва, че много от летищата на Русия, откъдето се извършват въздушни нападения срещу Украйна, са извън обсега на действие. Неговите безпилотни самолети, макар и много ефективни, невинаги са толкова ефикасни - необходими са рояци от тях, за да се гарантира, че целите ще бъдат поразени. „Разбира се, можем да изпратим безпилотни летателни апарати и унищожихме много места, но това не е достатъчно“, казва той. „Ние не питаме само за разрешението да изпратим ракетите навсякъде в Русия, а говорим за оръжия, които могат да ни помогнат да преместим тази война от нашата територия“.

Как става всичко - стъпка по стъпка

Серж и Вектор ръководят опитите на своето подразделение да поразява по "дома" на Путин - Руската федерация. Независимо от целите, мисиите им следват строг набор от оперативни процедури, които включват срещи на различни места в Украйна.

В подземен офис със сякаш безкрайни съветски коридори Серж седи срещу Вектор в стая с бели стени. На стената не висят никакви картини, дори бялата дъска остава празна. Срещата е по същество.

Още: Руски дъжд от дронове "Шахед" върху Украйна*

„Ще има около 12 безпилотни самолета“, казва Серж на Вектор, който има пред себе си карта с подробна информация за целта и обхвата на руските системи за противовъздушна отбрана и електронно заглушаване. След това се договарят за времето на приближаване към целта - около 3 ч. сутринта, и за интервалите на изстрелване на дроновете.

Вектор надрасква две бележки, след което рязко се изправя и казва: „Всичко е ясно. Готови сме да изпълним задачата".

С настъпването на здрача конвоят, воден от него, навлиза в един комплекс, в който са наредени камиони. Мъже, облечени в черно, с маски на лицата, чакат да чуят заповедите си. Вектор изнася кратък инструктаж, като добавя, че в тази мисия ще участват и други части. Той нарежда на хората си да започнат да подготвят маршрутите и им предава малък USB ключ, съдържащ информация за предстоящата мисия.

„Има ли въпроси?“ - пита той. „Няма? Добре. Да работим".

Още: Нови атаки с дронове срещу руски петролни мощности (ВИДЕО)

Докато хората му се разпръскват из комплекса, Вектор обяснява, че фазата на планиране на тези мисии е от решаващо значение.„Планирането е може би 60% от успеха, всичко зависи от планирането“, казва той пред CNN (в материала има видеа и снимки от операцията). И акцентира върху качеството на руската противовъздушна отбрана, особено през последните 12 месеца. „Ние сме успешни и намираме пропуските“, казва той - но това все пак е предизвикателство.

Всеки дрон ще бъде програмиран с повече от 1000 различни точки, за да избегне всеобхватните ПВО системи на Русия. Вектор негласно приема, че някои от тези неща приличат на видеоигра. „Изглежда така, сякаш си играем с тях, но това не е игра. Това е война".

Серж добавя, че не всички мъже в неговото подразделение са професионални войници като него. Той служи повече от 20 години в украинската армия и започва да изпълнява мисии с безпилотни самолети през 2014 г., когато подкрепяните от Русия сепаратисти в източните украински области Донецк и Луганск се отцепват от Киев.

От решаващо значение за успеха на мисиите на отряда са украинските дронове "Люти" - тези по-малки безпилотни самолети претоварват ПВО на врага, за да дойде после същинското нападение. От CNN са видели една от тези примамки - към крилата на дрона са добавени ленти метално фолио, за да заблуждават руските радари.

Още: Десетки авиобомби и ракети: Какво загубиха руснаците на атакуваното летище в Адигея? (ВИДЕО)

Един от многобройните камиони е спрял за товарене. В почти пълен мрак телата на дроновете, последвани от крилата, се товарят по три на камион от мъже, чиито лица са напълно покрити с маски, и се привързват с колани, готови да бъдат отнесени до местата за изстрелване. В други части на Украйна приблизително 80 други оперативни работници на ГУР подготвят за полет 90 дрона, не всички от типа „Люти". Около 30% от всички изстреляни безпилотни летателни апарати ще бъдат използвани за примамки, казва Серж преди мисията с удара по Котлубан.

Обратно в базата за планиране часовете минават, а Вектор, Серж и други следят безпилотните самолети чрез проследяващи устройства. Успехът на мисията се следи по три начина, казват те: чрез човешкото разузнаване на място; съобщенията, които се виждат в руските групи в Telegram; и по-късно - чрез анализ с помощта на сателитна технология. Едва след като бъдат оценени и трите, мисията може да се счита за успешна или за провал.

Още: Данъкоплатците в САЩ помагат косвено на Кремъл да поразява украински болници

С наближаването на 3 часа сутринта Серж вече чете съобщенията, които получава от каналите в Telegram в цяла Русия. Започва да се изяснява широкообхватният характер на атаката. Различни градове в Южна Русия - Воронеж, Ейск, Ростов и Волгоград - започват да съобщават за пристигащи във въздушното им пространство дронове. Първоначалните сателитни снимки на склада за боеприпаси в Котлубан показват опожарени полета, резултат от горяща трева, но, на пръв поглед, малко доказателства за големи експлозии вътре - очевидни признаци на близък пропуск.

Въпреки това ГУР споделя със CNN видео от района на склада. Изчисленията показват, че взривовете в депото са били големи. Имало е 11 експлозии, всички настъпили в 56-минутен период от време между 2:22 и 3:18 ч. Имало е пряко попадение. На изображение от склада се виждат редица предмети, разпръснати около сградата, а самата сграда е силно повредена.

Още: Атака с дронове и взривове в голям руски оръжеен склад в Брянска област (ВИДЕО)

По-късно сателитна снимка на Maxar Technologies показва по-малко отломки в околността - индикация, че руските военни са почистили мястото, но същата сграда е силно повредена. Мисията за унищожаване на доставените от Иран ракети е напълно успешна, настояват украинците.

„Непрекъснато принуждаваме врага да мисли за това, което е направил през февруари 2022 г. Те трябва да осъзнаят, че с всеки изминал ден ставаме все по-силни и приближаваме нашата победа и тяхното поражение“, казва Серж.

Атака с дронове и пожар в района на Висшето военно училище в Московска област (ВИДЕО)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес