Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ЮНЕСКО призова Русия да се въздържа от атаки по културното наследство на Украйна

26 юли 2024, 21:12 часа • 1449 прочитания

Комитетът за световно наследство на ЮНЕСКО призова Русия да се въздържа от всякакви действия, които биха нанесли преки или косвени щети на културното наследство на Украйна, съобщи „Укринформ“.

Външното министерство на Украйна посочи, че съответното решение е осигурило „значителна победа“ за Киев на 46-ата сесия на Комитета за световно наследство на ЮНЕСКО. Украинската делегация се е състояла от представители на Министерството на външните работи, Министерството на опазването на околната среда и природните ресурси и Министерството на културата и информационната политика. Делегацията е била ръководена от Анастасия Бондар - заместник-министър на културата и информационната политика, предаде БГНЕС.

Още: България помага на Украйна по линия на ЮНЕСКО

Комитетът за световно наследство на ЮНЕСКО направи преглед на състоянието на опазването на украинските обекти на световното наследство: „Киев: катедралата „Света София“ и свързаните с нея манастирски сгради, Киево-Печерската лавра“, „Лвов - ансамбълът на историческия център“ и „Историческият център на Одеса“.

Още: 9 млрд. долара ще са нужни, за да възстанови Украйна културните си обекти

Комитетът призова Русия „да спазва задълженията си по международното право, включително член 6 от Конвенцията за световното наследство“. За първи път Комитетът решително осъди пълномащабната агресия на Русия и умишленото унищожаване на културното наследство и украинската идентичност. 

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес