Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Умишлен глад: Съдът в Хага може да накаже Путин и за обсадата на Мариупол

13 юни 2024, 15:37 часа

Реклама

Според анализ на адвокати, представен на Международния наказателен съд (МНС) в Хага, Русия е използвала умишлена тактика за създаване на глад по време на тримесечната обсада на град Мариупол в Донецка област.

Става въпрос за 2022 г., веднага след пълномащабното нахлуване на руските сили в Украйна. Припомняме, че украинците удържаха геройски месеци наред последната си крепост в Мариупол - металургичния завод "Азовстал", но в крайна сметка не издържаха на обсадата на разрушения от бомбардировки град.

Още: Германия разследва голяма местна компания, помагаща на Русия да строи в Мариупол

Военно престъпление - за какво настояват адвокати пред МНС?

Сега има призив към съда в Хага да зачете умишления глад, създаден от Русия, за военно престъпление, съобщи The Guardian на 13 юни.

Докладът е представен на МНС от адвокати на Global Rights Compliance, работещи съвместно с украинското правителство. В документа се казва, че Русия и нейните ръководители са имали намерение да убият и да навредят на голям брой цивилни граждани.

Още: 2 години, откакто получихме заповед да предадем "Азовстал": Ексклузивни СНИМКИ от преговорите с руснаците

Между февруари и май 2022 г. Мариупол бе подложен на обсада от руските сили. Според грубите изчисления на властите - по време на обсадата е възможно да са загинали поне 25 000 души. Точният брой остава неизвестен и може да е много по-голям.

Снимка: Kremlin.ru

Катриона Мърдок, която е партньор в Global Rights Compliance, заяви, че целта на изследването е била да се разбере дали руските военни и тяхното ръководство умишлено са отказвали храна и други необходими за живота на цивилните услуги.

Адвокатите стигат до заключението, че руското нападение в Мариупол е имало четири фази, включително нападения срещу гражданската инфраструктура, прекъсване на доставките на електричество, отопление и вода, отказ на хуманитарна евакуация и удари по критичната инфраструктура. Според Мърдок поетапните атаки срещу града показват, че Русия е планирала да превземе Мариупол без милост към цивилното население.

Още: Напускането на "Азовстал" бе наречено евакуация, бях "евакуиран" в руски затвор за 2 години: Разказ на освободен военнопленник

Путин е виновен

Като се има предвид важността на града и централизацията на вземането на решения в Русия, отговорността за смъртта на хиляди цивилни лежи върху ръководството на страната, каза тя. "Владимир Путин е виновен, както и ешелоните на руското военно ръководство", добави Мърдок. Руският диктатор вече има издадена заповед за арест от съда в Хага - заради незаконно отвличане на украински деца.

Още: Русия пусна обяви на отвлечени украински деца в сайт за осиновяване

Този март съдът издаде заповеди за арест и на двама руски военни командири за нанасяне на удари по украинската електроенергийна инфраструктура през зимата на 2022-2023 г. Генерал-лейтенант Сергей Кобилаш и адмирал Виктор Соколов бяха обявени за отговорни за редица военни престъпления, включително "ръководене на нападения срещу граждански обекти", заявиха от МНС.

Още: Украинска военнопленница се събра с детето си след 2 години в плен: Разтърсващи кадри (ВИДЕО)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес