Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Умеров призова украинците от цяла Европа да се запишат в легиона, базиран в Полша

10 юли 2024, 09:53 часа • 2223 прочитания

Министърът на отбраната на Украйна Рустем Умеров призовава всички украинци в Европа да се присъединят в легиона, който ще бъде сформиран и обучаван в Полша. Това съобщиха от Министерството на отбраната на страната в телеграм канала им.

"Споразумението за сътрудничество в областта на сигурността между Украйна и Полша, подписано вчера от Володимир Зеленски и Доналд Туск, е нова важна стъпка в укрепването на отбранителните способности на двете съседни държави", отбеляза Умеров.

Украинският легион ще бъде специална доброволческа част, която ще се обучава в Полша за защита на Украйна.

Още: "Дори 50 самолета са нищо": Зеленски посочи от колко F-16 се нуждае Украйна

Министърът поясни в няколко точки защо участието в легиона е важно:

  • Повишена бойна готовност: Украинските доброволци ще получат модерно обучение от съюзниците Полша, Литва и други страни от ЕС;
  • Легионът ще бъде снабден с най-доброто оборудване от международни партньори, което ще повиши неговата ефективност на бойното поле;
  • Възможност за украинските граждани в цяла Европа да се присъединят доброволно към отбраната на Украйна, като подпишат договор с Въоръжените сили на Украйна.

"Призоваваме всички украинци, които са в Европа, да се присъединят към Украинския легион. Вашата помощ е неоценима в борбата ни за свобода и независимост! Всяка ваша стъпка ни приближава към победата", отбеляза Умеров.

Още: "Още ПВО за Украйна": НАТО се мобилизира с военна помощ, дава и "Пейтриът"

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес